Четвърт милион от бюджета за култура отива за археологически проучвания

За сега Фондация „Пловдив 2019“ продължава да съществува, мести се в стария си офис

Очаква се УС да обсъди и реши съдбата на програма „Наследство“

На извънреден брифинг се обсъди бюджета за култура за 2020 година в Дом на културата „Борис Христов“ . На него присъстваха зам.-кметът по култура Пламен Панов, Нина Димовска – началник на отдел „Култура, и представители на ОИ „Старинен Пловдив“. През последните дни бюджетът и процентите, които представлява от общия на Община Пловдив, възбудиха страстите и на творците, и на гражданите. Всички се притесниха, че съотношението 0,6% е твърде малко, за да се случат добри културни инициативи. От общината твърдят обаче, че той е с 200 000 лв. повече от предходната година, в която Пловдив бе Европейска столица на културата. По темата дали тя беше успешна, или не се изказа и зам.-кметът по култура.

„Моето мнение е, че Европейска столица на културата беше успешна, защото включваше освен добрата работа на екипа на Фондация „Пловдив 2019“ и множество събития, които наситиха културния календар. Аз ще съм радетел за това Фондацията да съществува, да използва своя изявен капацитет, защото според мен тя може да реализира проекти, които да привличат и финансиране за културно съдържание, и за организиране на по-мащабни мероприятия. Първата стъпка е да се премести в предишния си офис срещу Джумая Джамия.“, каза той.

Реално средствата, отделени за културни събития през 2020-та, възлизат на почти 2 млн. лв., плюс 3-те млн. от наградата Мелина Меркури. Тя ще подкрепя проекти с културно съдържание, а програма „Наследство“ тепърва ще се обсъжда в УС. В бюджета са заложени не само културни събития, но и инвестиции в културна инфраструктура, археологически дейности и дейности по опазване на културното наследство. Четвърт милион от него ще отидат за археологически разкопки и проучвания. Аспектите са:

– подкрепяне на проекта за Малтепе, въпреки че е извън града

– възлагане на техническо проектиране на форум юг-изток около пощата (200 000 лв.)

– приключване на дейностите на форум север (300 000 лв.)

– подобряване на техническата база на градските музеи и галерии, в което се включва и ремонт на фасадата на зала „Лотос“, възлизащ на 60 000 лв.

– развитие и реализиране на дейностите на пловдивските читалища, за които е подписан договор уроците от училищата да се изнесат към читалищата

– залагане на техническо проектиране на Кино Космос, ремонт и превръщането му в център за изкуства (150 000 лв.)

– техническо проектиране на къща Недкович и къща Ламартин, чийто екип желае тя да се превърне в резидентски център, като за изпълнението му ще се търси външно финансиране от Франция

– разширяване на обхвата на дигитализацията на културното наследство

– привличане на европейски средства и средства от външни донори. За тях са формирани две работни групи с Археологически, Природонаучен, Исторически и Етнографски музей, Градска художествена галерия и НБ „Иван Вазов“ за да се възползват от т.н. Норвежки фонд. Първата работна група ще се опита да привлече финансиране в размер на 400 000 евро за прилагане на иновации към културното наследство. Ще се работи и за 350 000 евро за дигитализацията на културното наследство

– ремонт на Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ (1 млн. лв.)

– довършване на Голямата базилика

Междувременно в Културния календар влизат 36 големи, утвърдени фестивала и нови проекти, сред които проект на Регионалната занаятчийска камара, Международния джаз фестивал, детски проект, литературни маршрути и други. И макар че „СКЛАД“ ще се изпразни от екипа на Фондацията, са водени преговори Държавна опера Пловдив да продължи да го използва за репетиции.

Другата нова идея на общината е създаване на фонд, който да подпомага финансиране по програма „Творческа Европа“ на ЕК, която е единствената програма за култура, обръщаща внимание на културните оператори.

Вашият коментар