Варна е на кръстопът или злия дух обладал града на младите

Европейска столица на младежта – това е титла, която се дава на европейски град за заслугите му в развитието на младите хора в Европа, и го промотира като пример за място, което създава добри условия за младежите.

Да, Варна беше един от градове в Европа, които получиха тази титла за 2017 година. И ако друга подобна инициатива поставя в пряка конкуренция само български градове, тук Варна се представи по-добре от други големи и популярни градове в Европа. А ще повярвате ли, че градове като Нови Сад (Сърбия), Ларнака (Кипър), че дори Барселона, търсят партньорството на Варна заради получената титла.

Тук трябва да се направи едно важно уточнение – носител на титлата е Община Варна, но за да я получи даден град, ключово значение имат неговите млади хора. Ако те не са активни граждани, ако те не са създали своя мултикултурна общност, която да бъде дадена за пример; ако я нама инициативността и общата принадлежност към града като яко място за живеене, то щяхме да говорим за един обикновен среден град в Европа. За да се създаде тази общност, в която има много свобода, справедливост, прозрачност, общо действие, отговорност, развитие и любов, е нужно много време…

Тези взаимоотношения, в които всъщност общината винаги е присъствала като равностоен приятел и партньор, се развиват дълги години, и то повече от десет! В изграждането на тази среда са се включвали много хора, някои от тях дори вече не са сред нас, но те са допринасяли тя да се развива като жив организъм, който зрее и дава от плодовете си всеки ден – а тези плодове са младите хора на Варна.

На фона на тази идеалистична картина, точно когато институциите на Европейския съюз, Съвета на Европа и други популярни имена дадоха Варна за пример в Европа, сякаш по български настана смрад. След бурните аплодисменти, овации и гръмки обещания, изведнъж един от партньорите, по конкретно общината, бе обладан от зъл дух, който сякаш завзе тялото на онзи организъм горе с плодовете. До вчера приятели, водещи откровени разговори за светлото бъдеще през 2017г., днес общината затвори врати и не желае да се вслуша в останалите членове на общността.

До вчера всички бяхме равни, заедно се борехме, заедно влагахме креативност в това, да докажем, че сме най-добрите. Днес, дори да стоим на една маса, не се чуваме и си правим напук задоволени, че ни потупаха и вече ни казаха, че сме най-добрите. Стигна се до там сега тези, които дадоха титлата, да гледат зорко и да размахват пръст. Сега Варна тръгна от върха и май се опитва да влезне в някое скучно университетско списание със статии за лоши практики.

Варна е на кръстопът! Единият е светъл и изпълнен с нови приключения, стига до края на юли Общината да даде разрешение за нова дирекция МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ и да създаде стабилно юридическо лице, което ще координира инициативите на Варна’2017. А другият път е този, в който общината ще търси титла в Европа, за която неадекватността, глупостта, некомпетентността и безразличието са основен критерий в правенето на младежка политика.

Е добре поне, че ще останат нейните страхотни млади хора. Въпросът е до кога?

Повече за пропадналия фестивал Funcity във Варна може да видите ТУК

Още за Варна и диалога на младите с институциите може да следите в MoveBG 

СНИМКИ и ВИДЕО след спечелването на Варна за Европейска младежка столица през 2017

 

Вашият коментар