За фалшивите герои на модерната цивилизация

Хората от всички краища на света, религии, етноси, полове, винаги са се борили за ценности и права. От първата поета глътка въздух, до последната. Животът ни е едно безкрайно сражение срещу враговете ни, срещу статуквото, правителствата, съседите, семейството, дори срещу самите себе си. А когато една група от хора поема по кървавия път на битката, си търси лидер, който да я води, в случаи дори манипулира. Основна черта на тълпата е повтарянето като папагал или блеенето като овце, които не осъзнават, че кучето работи в комбина с овчаря.

През последния месец планетата е залята от протести, бранещи идеали, които уви оставят грозен, дори гротесков отпечатък. В основата им стои нелепата смърт на един афроамериканец. Джордж Флойд стана жертва не на правосъдие, а на жестокост и невнимание от страна на белия полицай, който го арестува. 

Факт е, че заклеймяването на расизма трябваше да се случи преди десетилетия. Всъщност, той по начало не трябва да съществува. Но също е факт, че Флойд се превърна в пионка на тези, водещи стадата. Същите, които толкова лесно ги обработват със задкулисни намерения, че в точния момент ще използват яда им в своя полза и то без опозиция.

Джордж Флойд е жертва на омразата и трябва да бъде отмъстен, но не е герой. Не заслужава да го наредим до истински борци за свободата на чернокожите като Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела. Неговата мечта е била по-простичка от техните – търсене на лесен живот, чрез престъпления.

За справка: през 1990 година Флойд е осъждан за кражба и продажба на наркотици. През 1998-та е лежал 10 месеца в затвора за въоръжен грабеж. През 2002-ра е прекарал 8 месеца в затвора за притежание на кокаин и 30 дни за криминално влизане в частна собственост. През 2004 година е осъден на 10 месеца за продажба на кокаин. На следващата година е прекарал още 10 месеца в затвор за същото провинение. През 2007-ма е осъден на 5 години лишаване от свобода заради въоръжен грабеж над бременна жена. По време на ареста, довел до фаталния край, е бил под влиянието на два вида наркотици.

Офицерът Дерек Шовин бива задържан и обвинен за смъртта му, а реакциите са масово недоволство. Дотук напълно логично, но последвалият резултат не. По време на протестите в САЩ 17-годишно момиче е изнасилено, изпотрошени и ограбени са стотици магазини – собственост както на бели, така и на чернокожи граждани. Това е поминъкът за мнозина от тях. Хора биват наранени, дори убити. Статуи – признак на културното и историческо наследство, биват срутени. Фирми са принудени да сменят имената на продуктите си, ако съдържат дори частица умисъл за расизъм. В същото време Джордж Флойд е погребан в златен ковчег, актрисата Барбара Стрейзън подари на шестгодишната му дъщеря пакет с акции от компанията „Дисни“, бившата му съпруга, която не е виждал от шест години, събра парични помощи от обществото, а университетът в Масачузетс учреди стипендия на негово име.

В години, изтъкани от разнородни проблеми, фалшиви герои не ни трябват. Имаме нужда от личности, които да даваме за пример, които да постигнат реална промяна, а не да вдигат шум. За никого не е тайна, че полицейското насилие в Америка съществува от години и трябва да спре. Но да удряш насилието с насилие е като муха да блъска тялото си в стъкло. Единственият възможен изход е унищожението.

Вашият коментар