Живея и помня, осъждам и изисквам… (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик…”

Точно преди 100 години един горд народ, пръв приел християнството като официална религия през 301 г. и пръв защитил го, бе прогонван, избиван и зверски клан. Имуществото му бе задигано, жените и децата му нечовешки посичани. Над милион и половина невинни арменски мъже, жени, деца и старци загиват от османския ятаган в границите на Империята. Жестоко убити и ненамерили гробовете си остават и близо 200 000 тракийски българи. 

Днес, 2015 година, арменците в Пловдив и България са част от нашето ежедневие, те са честни и горди граждани на държавата, която приемат за своя втора родина. Превърнали са се в неделима част от обществото ни. И казвайки тези думи, въобще не преувеличаваме. Доказателство за това са арменските доброволчески чети лели кръвта си за Отечеството ни в големите войни. Българи и арменци винаги сме преплитали животите си, споделяли сме радостите и тъгите си. Още от дълбока древност. 

Затова днес в центъра на Пловдив стотици хора излязоха и си спомниха за мъката на арменския народ с траурно шествие от аптека Марица, през бул „Цар Борис III” до Военния клуб. Шествието бе съпровождано от автомобилна колона,  с коли окичени с арменски и български знамена,  с християнски символи. Стотици арменци показаха с тази проява, че никога няма да забравят зверствата, извършени върху дедите им, ще пазят паметта на предците си, за да я предадат на бъдещите поколения, които да съхранят спомена за първия геноцид на XX век. 

А през това време, макар и плахо, българското правителство се престраши да осъди и признае официално геноцида над арменския народ. Дори и в този акт характерът на политиците ни не беше напълно твърд. Думата беше смекчена. Геноцидът се нарече „масово изтребление”. А една нагла, противоконституционна партия напусна пленарната зала по време на минутата мълчание в памет на жертвите. 

Без значение от държавната позиция, Пловдив е първият град признал и осъдил геноцида и няма да измени на позицията си за в бъдеще.

А арменците, които днес шестваха с целите си семейства из центъра на Пловдив, не искат кой знае какво. Те не искат репарации. Не искат да им се връщат заграбените имоти. Не искат да отмъщават. Не искат да леят турска кръв. Християните можем най-добре от всичко да прощаваме. Арменския народ е готов да прости това целенасочено изтребление. Готов е да даде своята прошка.  

Стига някой да му я поиска…

ВИДЕО с пловдивския арменец Гаро Узунян може да видите ТУК.

Фотограф: Панайот Стефанов

За автора

Вашият коментар