Кампанията „Книги за смет” –днес в Пловдив

Кампанията „Книги за смет” – върни пластмаса и вземи българска книга по избор, пристига днес в Пловдив.  Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за трета поредна година.

 Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. И тази година издателство Smart Books ще изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж книги. След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, тази година акцент ще бъде приключенската литература.

 Един от най-известните детски романи „Вълшебникът от Оз”, ще бъде преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ. Романът на Лиман Франк Баум за малката Дороти и кучето й Тото е едно от най-познатите произведения в американската култура.

Основна цел на инициативата "Книги за смет" е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, както и възраждане на интереса към четенето на българските автори и родната литература. 

Ще се приемат: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира; кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.; отпадъци, които не са пластмасови.

 

 

Вашият коментар