Черната статистика – новият ентъртеймънт

Адекватното поведение и здравият разум по време на тази епидемия е едно от онези неща, за които всички говорят, но никой не е виждал. Затова пък дори измежду интелигентни, или по-точно казано образовани хора, напоследък все по-често се забелязват някои от следните прояви:

Силна привързаност към определена теория, обясняваща всички неясноти относно коронавируса

Дупките от информация се запълват с конспиративни твърдения и избирателни аргументи, в подкрепа на нашата теза. Четем и споделяме само статии, потвърждаващи вече оформеното ни, категорично мнение по въпроса. Ключовото тук е, че съществува важна информация, която се държи в тайна от всички нас, но авторът на статуса/статията ще ни я разкрие.

Убеждение, че временното преминаване към онлайн обучението има скрита цел

И тя не е намаляване разпространението на заразата, а нещо друго – целенасочена мярка, с която учениците да бъдат държани глупави и необразовани, за да се управляват по-лесно в бъдеще.

Свръхвнимание към собственото здраве и неглижиране на чуждото

От март месец си с маска, ръкавици и дезинфектант на всяка крачка, ако изобщо се наложи да излезеш някъде. Днес обаче се оказваш позитивен, което ще рече, че вече спокойно можеш да се возиш в градския транспорт, да си сложиш маската като лигавник и да влезеш в супера да си напазаруваш за две седмици. Така де,„всеки е длъжен да се пази” и „като е в рисковата група, да си стои вкъщи“.

Лекарите са виновни

Март месец им ръкопляскахме от балконите, после се дразнехме, че ги представят като герои, а сега те са виновни за всичко – кого настаняват и кого не, как лекуват, предписват ли антибиотици. Чакайте малко – нали коронавирусът е обикновен грип?

Неотложна работа

Болни, контактни, а често и двете едновременно, продължават да посещават офиса, поради „неотложна работа”. Канцлерът на Германия може да се самоизолира за 10 дни, но те не.

Лъжливото овчарче

Дори да не вярвате, че има коронавирус, то сигурно чувате под прозореца си през няколко минути сирените на линейки.  Немалка част от тях са повикани от хора, изпаднали в паника, които сигнализират измислени симптоми, за да получат домашно посещение от претоварените медицински екипи. Докато през това време други хора умират в дома си, след часове, прекарани в чакане на бърза помощ.

Смеещи се човечета

Под всяка дневна статистика за заболели, хоспитализирани и починали. Под историите за лекари, медицински сестри и учители, които губят битката с вируса. Защото смеещият се човек не е вчерашен и няма да се върже.

Автор: Боряна Нейкова

Боряна Нейкова е родена през 1992 година в София. Победител е в национални конкурси за есе на БНР, на сп. „Капитал Light” и др. През 2014 г. печели Голямата награда на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” , а през 2016 година и награда от конкурса „Южна Пролет” за дебютната си стихосбирка „Където за кратко е имало куче” (ИК „Жанет 45”, 2015). През 2019 година печели стипендията „С усилия към звездите“ на фондация „Културни перспективи“ в категория „литература”.

За автора

Коментари (1)

  1. Точно и добре поднесено! Но да не мислите, че някой ще си вземе бележка! Българи – това обяснява всичко написано от Боряна. Според велики я Хаджийски българинът действа според втория си акъл, но след половин век тъп социализъм, вече няма и първи акъл.

    Отговор

Вашият коментар