„Места до поискване”’- където дишаме изкуство, което спира дъха ни

Откриването на Традиционните Национални Есенни изложби настъпи с разлистването на културния календар.

Преди залязващото слънце, по калдъръма на Стария град, в първия есенен месец разцъфнаха девет изложби едновременно. Чрез сетивния си израз талантливите автори работят цяла година над проектите, които днес можем да видим в три от най-величествените градски пространства – Балабановата къща, къща Хиндлиян и къща Мексиканско изкуство.

Балабанова къща: Веселин Начев – живопис; Иван Матеев – графика; Антон Терзиев – живопис; Албена Петкова – живопис.

Къща Хиндлиян: Греди Асса – рисунка; Соня Станкова – фотография; Павел Койчев – скулптура.

Къща Мексиканско изкуство: Стилияна Узунова – живопис; Михаела Каменова – скулптура.

Всяка традиция започва отдавна, а тази преди 53 години, благодарение на две сили- хората, които работят от сърце и дават всичко от себе си и от нуждата на обществото това да се случва. Есенните изложби са именно плод на взаимодействието им.

Церемонията събра много и различни хора с посланието на проекта ,,Места до поискване“, очертаващ линията на мислене към онези места, които съставляват личните ни метаморфози и ни правят такива каквито сме. Това са бездомни пространства, в които живеем. Неизразими в човешкото обитаване намират начин да се изплъзват от фиксирането на образа, материята и диханието.

Присъствието ни там рисува траекторията на нашия живот, създава връзките помежду ни и оставя товара на образите им, за да се завърнем. Дори когато няма къде, дори да ги намерим пусти.

Събитието носи особената същност на настоящето, защото преодолява изкуствената граница на ,,млади“ и ,,стари“, осъвременява класически техники и осъществява контакта им със съвременното изкуство на фотографията, дигиталния печат, инсталацията, абстракцията и други.

,,Места до поискване“ е ходът на развитие.

Съхранените разнообразни култури, традиции и идентичности са местата в творбите. Те не рамкират проблем, нямат фокус – творецът слоеве новото пространство на света с прилежащите му изменения.

Екипът, осъществяващ проекта, носи дълбокото си признание на куратора професор Галина Лардева, защото зад всичко застава с висока компетентност и дава възможности на много млади творци, като Иван Матеев – най-младият сред авторите, но достойно нареден до тях.

,,Неговите графични листове извеждат човешкото тяло като инфраструктурна мрежа, като карта, върху която се наслагват координирани схеми. Отвъд Предела на средата…в нейната условна и клаустрофобична рамка се разгръща интензивна експресия…проекции на вътрешни състояния… “ разказва професор Лардева.

Церемонията подари вдъхновяващо и радушно настроение на посетителите. Съприкосновението между авторите – творбите – зрителите и живия оркестър превърнаха настоящите Есенни изложби в културен форум, без аналог в страната.

За автора

Вашият коментар