Момчето, което превърна „Ботев“ в институция

На днешната дата през 1903 година в Пловдив се ражда едно момче, което в следващите години ще се превърне в символ на ботевизма под тепетата и в най-разпознаваемия и уважаван жълто-черен спортист в цялата страна.

А историята започва като във филм. Едва 14-годишен, Никола с неговите приятели, ритащи топка из прашните улици на Съдийския квартал, решават да присъединят своя „Бай Ганьо“ към „Ботев“, а с това на практика се поставя и началото на небивал възход за пловдивския футбол.

Да, не само за „Ботев“, а за пловдивския футбол изобщо. Спечелването на първата шампионска титла за Пловдив, огромна „вина“ за която има именно Никола Щерев, поставя града ни на националната футболна сцена, далеч преди това да сторят мнозина от големите съперници на „канарчетата“.

Но този първи голям успех за „Ботев“ и Пловдив е само красивият завършек на дългогодишната упорита работа на клубните дейци, най-ярката фигура сред които безспорно е Щерев. Години по-рано Старика, както е известен сред пловдивското гражданство Никола Щерев, е в центъра на събитията, довели до изграждането на стройна организация, привличаща все повече привърженици за своята кауза.

И как да бъде другояче? Именно Никола Щерев е човекът, създал легендарната „жълто-черна“ футболна школа. Изпратен на треньорски курс през 1924 година във Виена, завръщайки се от Австрия организира и започва да води тренировките на подрастващите формации. Неговата работа дава резултат през паметната за всички жълто-черни сърца 1929 година, когато „Ботев“ става шампион, а в състава му е пълно с момчета от създадените от Старика формации.

По същото време той е и играещ треньор и капитан на шампионския „Ботев“, и именно с негов гол на 3 октомври 1929 година „канарчетата“ побеждават „Левски“ в София, печелейки Царската купа.

И докато за участието му в клубните дела ще става дума тепърва, то е редно да се знае, че Щерев не се фокусира единствено във футболната секция на Спортен клуб „Ботев“. В началото на 20-те години благодарение на него се създават баскетболна формация и ски отбор, на които отново е треньор, а пак по негова идея през 1926 година  футболният отбор провежда за първи път високопланинска подготовка на Бяла Черква.

Освен с тези си умения той е известен като отличен лекоатлет, плувец и кънкьор. В различни периоди от своя житейски път е бил в управата на Тракийската спортна федерация, футболен съдия, а от неговите треньорски умения са попивали знания и останалите спортни клубове в града.

Познат сред съгражданите си като изключително възпитан и ерудиран човек, всестранно развит не само в сферата на спорта, но и в занаятчийството, Никола Щерев е живата емблема на спортен клуб „Ботев“ няколко десетилетия. Завършил столарското училище в Стария град, през годините, наред със спортното си развитие, Щерев съумява да изработи сам ските за спортната секция на клуба, а изключително елегентните и фини мебели и обзавеждането в дома му, в който живее със съпругата си и трите им дъщери, отново са негово дело. През 20-те години на миналия век неговите работилници се използват от клубните членове и за изграждането на първото футболно игрище на „Ботев“.

В онези ранни години, в които едно от забавленията на гражданството през зимата е било карането на кънки върху замръзналото езеро в Цар-Симеоновата градина, отново най-можещ и популярен на леда е бил Старика.

За него може да се разказва още много, но едно от нещата, показващи колко широко скроен и просветен човек е бил, е свързано с престоя му във Виена, когато, като истински ценител на изкуството, Щерев не пропуска нито едно оперно представление и театрална постановка. Космополит, с широко разбиране за света, той е от онези светли личности, с които Пловдив може само да се гордее.

Най-яркото доказателство за неговата значимост е случилото се на 5 юни 1932 година, когато „Ботев“ отбелязва тържествено 20 години от своето основаване. По време на тържеството големият пловдивски общественик Недко Каблешков произнася следната реч:

„Хвала и чест вам, мили играчи, младежи, спортисти, скъп залог за по-радостни дни и по-светли бъднини на Родината. Радвайте се и веселете за добре изминатите 20 години на дружеството ви, като гледате как то е закрепнало и е заслужило доверието и почестите на добрите граждани, на спортни и други дружества и организации.

Весели се и тържествувай и ти Никола Щерев, защото днес се дава правилна преценка на твоя 15-годишен непрекъснат, усилен труд над дружественото знаме, като заслужено те назовават спортист-възпитател и ти поднасят поздравления, дарове и знакове за отличия тия, които ценят и уреждат спорта у нас и тия, що милеят за здравето на нашата младеж.“

В днешно време малцина са ботевистите, разпознаващи в името на Никола Щерев човекът, превърнал ентусиазма на клубните основатели в истински просперираща и будеща уважение спортна организация. Разбира се, това има своето обяснение, тъй като в десетилетията след 9 септември 44-та футболните клубове спират да бъдат обществени организации, а превръщането им във ведомствени такива заличава с времето историята за големите личности, положили техните основи.

И все пак, въпреки всичко, името на Никола Щерев няма как да остане в забвение, тъй като неговото дело е толкова значимо за развитието на „Ботев“, че днес дори не можем да си го представим. Уважаван от всички спортни дружества в Пловдив и страната, той издига имиджа на клуба на такава висота, че за „Ботев“ да се говори с респект от всички.

А някой ден, живот и здраве, футболната академия в Коматево, на терените на която днес мъжкият отбор на „Ботев“ играе своите домакински мачове, очаквайки дострояването на клубния си стадион, и където подрастващите момчета в жълто и черно правят своите първи стъпки, трябва да отдаде дължимото на своя родоначалник, поставяйки името му със златни букви за своя емблема.

Футболен комплекс „Никола Щерев – Старика“ би изпълнило със съдържание и смисъл жълто-черното верую „Любов, предавана от поколение на поколение“!

Да бъде!

За автора

Коментари (3)

Вашият коментар