Пловдив vs София: Къде подготовката за Коледа започна по-отрано?

Октомври е, а тенденциите напоследък са такива, че изобщо не е рано да говорим за Коледа. Въпроси като “Къде ще сте на Нова година” и “Тате, дали компенсациите за безработица ще стигнат за новия PlayStation 5?” зачестяват с всяко вдишване. А с всяко издишване задушаващата атмосфера на блъсканица в мола и гласът на Марая Кери изсмукват празнично желанието ни за живот. 

Коледността пропива обществото все по-рано и по-рано, а в тази безумна надпревара може да се впише и страхотното противопоставяне между Пловдив и София, поддържано от Попов и Петканов.

Къде Коледността започва по-рано?

София: На места в града коледните украси не се свалят, лампичките по улиците прото не се пускат. Така че може да кажем, че тазгодишната коледна кампания сме я почнали още през 2003-та.Същевременно всеки момент очакваме в търговската мрежа да се пуснат шоколадови календари, които да не са от 1 до 24 декември, а да са от 15 октомври някъде.

София има специално отношение към предколедната подготовка, защото тук украсяваме, пазаруваме, подготвяме се, фирмени коледни тържества, едно друго. И на самата Коледа не сме тук, което е и красив подарък за града и най-вече за въздуха му, в който саждите рязко се редуцират.

Разбира се, в София за празника остават и немалко хора. Най-вече тези, решили в последния момент да се набутат в някой мол. Около ¼ от столичани изкарват Бъдни вечер в паркинга на мола.

Пловдив: При нас започна на Великден. Още тогава боядисахме десетина хиляди яйца с елхички, снежни човеци и снежанки. И тук светлинките из града не се пипат традиционно, тъй като дали ще ти светне надпис „Да посрещнем новата илядо деветстотин сеемсе и четвърта предсрочно“ или „2019 – Пловдив ще бъде Европейска столица на културата“ на никого не му пука. Хората са концентрирани в това да бързат да изхарчат влоговете си в купуване на подаръчна хартия, та кой ще ти гледа какво присвятка из облаците.

Бъдни вечер е много специален ден за пловдивчани. Тогава всички се вглъбяваме дълбоко в себе си, търсейки отговора на въпроса „Как ще го изкарам днес без да кусна малко суджук“, тъй като при нас традициите се спазват и на празничната предколедна маса се слагат само безмесни продукти – овес, ечемик, пшеница, наргиле и кренвирши.

Ние си прекарваме Коледните празници в Пловдив. Твърди шовинисти сме и максимум 85% от хората в града го напускат, за да се приберат по родните си места. Останалите се разпределяме по 7 човека в квартал и така усещаме истински тихата и свята нощ.

Къде се спазват повече традициите?

София: Забързаният начин на живот, глобализмът и оглупяването от гледане на телевизия не са достатъчни, за да отделят софиянеца от традициите. Подаръци, елхички, сармички, ошав, бъдник, всичко се прави по списък. Всяка година, едно и също. 

Една Коледа не може да бъде хаос, не може да мине без преяждане от трапези, снимани преди това за Facebook и Instagram. Също така не може да мине и без раздразнение, че са пуснали Сам вкъщи по телевизора, имащ 200 други канала. И цирк от Монако. Сигурно и в Пловдив ги имате тези работи, но това е защото тия работи сте ги видели от нас. Иначе нямаше да се сетите сами, че е супер за перисталтиката да гледате китайски акробати от цирка в Монако.

Дори разговорите с роднините ни са по специален сценарий, за да се избегнат теми, водещи до караница и разваляне на празника. Т.е. само се обсъжда времето и разбира се, най-важният въпрос – къде ще сте на Нова година. Защото софиянци трябва да зарадват останалите части от България с присъствието си в празничната нощ.

Пловдив: Вие в София не знаете, но Маколи Кълкин е бил на тридневно обучение в Кичука преди да заснеме неувяхвящия като пласмасова елха хит „Сам вкъщи 1…2…3…2020“. Всички ефекти и дефекти във филма са пряко изкопирани от ентусиазма на подрастващите пловдивчани, следващи вековните градски традиции при наближаващи празници.

А с роднините отдавна не си говорим за наближаващата Нова Година. Миналата година пак така наближи и си отиде. При нас уютно обсъждаме изминалите такива. Сърцераздирателното „Помниш ли, когато беше на 10 и запали елхата на съседите, а татко ти започна да я гаси с бензин“, както и носталгичното „Ееех, оная ракия през 2007-ма направо ни отвори фонтанелите“ правят Коледната разговорка задружна и грижовна.

Но дойде ли 31 декември, всичките ни задръжки падат. Щурмуваме де що има хижа, село, хотел, трафопост, камила, яхта и консерва, за да може после отегчено да разказваме на колегите си как рекламата „Прекарай незабравима Коледна вечер с Бански старец“ всъщност не била оферта за запознанство, а ястие в менюто на горска механа.

Вашият коментар