Пловдив vs София: Жителите на кой град са по-подходящи за изстрелване в Космоса?

Космическите пътувания изглеждат вече толкова реални, колкото обичайните междуградски воаяжи, които си спретваме за през уикенда. Първо – защото коронавирус и никой никъде не смее да иде. И второ – защото технологиите се развиха и вече е по-малък рискът да ти гръмне ракетата, отколко да ти се разхлопат биалетките в някой хубав, но неготов участък български път. Вече се рекламират програми, в които обикновения човек може да излезе в Космоса, а скоро се очакват и първите маршрутки до Луната и Марс. Нека разсъждаваме в такива перспективи и в тазседмичния сблъсък между Пловдив и София, воден от Попов и Петканов.

Кои жители са по-подходящи да щъкат из Космоса?

София: Естествено, че ние ставаме повече за космически пътешественици. Не само спрямо пловдивчани, а най-вероятно в целия свят. 

Първо – свикнали сме, че като излезем извън града си, най-вероятно ще попаднем някъде без особена атмосфера и условия за (добър) живот. Дали ще са някакви чукари или Големия астероиден пояс е въпрос на малко повече дистанция, но сме свикнали да оставяме хубавите си домове, за да гледаме по-първобитни цивилизации.

Второ – като пуснаха нискотарифните самолетни линии, заведенията в София се превърнаха в сцени, подходящи за заснемане на Междузвездни войни. Същества от всякакъв вид, размер, цвят, култура и алкохолни привички. И си свикнахме с тях, така че ни е време да им върнем гостуването.

Трето – Първият български космонавт се казва Георги Какалов. Да, мислите си, че е Иванов, но питайте руснаците защо не му дават да ползва фамилното си име. А знаем, че Георги Какалов е име на знаменит нападател на Ботев (Пд), който преди 15-ина години показа, че под екипа на “канарчетата” носи друга фланелка, която има надпис “CSKA”. Така, навързвайки много неща, искам да кажа, че първият български космонавт е за София в този спор. Нищо, че е роден в Ловеч.

Пловдив: Ха! Тук сме вече обиколка пред вас. Едва преди двайсетина дни млади пловдивски учени предизвикаха пожар в емблематичното за града ни кино „Космос“, при това не с цел вандалщина, а именно в опит да запалят двигателите на сградата и да я изпратят в небесната шир.

Освен това първият българин, докоснал космоса с кутре, е бивш възпитаник на арменското училище в Пловдив. Дори и вие не може да не сте чували за Ян Бибиян, ако и да го бъркате с Бабикян.

Изобщо – ние сме далеч по-подходящи от вас, тъй като е всеизвестно, че Пловдив е космополитен град, което ще рече, че Космосът ни принадлежи.

Къде е по-подходящо за космодрум?

София: Вие сте близо до Центъра на Вселената (Стара Загора) и логиката наглед клони към Пловдив. Но да не забравяме, че София е с над 400 метра надморска височина по-висока от Пловдив. Т.е. сме по-близо до Космоса и няма да хабим толкова газ и дизел, за да идем до него.

Също така космодрумите са скъпи неща за градене, а ние сме доказали, че може да харчим милиони за инфраструктура, през която реално минават по 2-3 човека годишно.

Пловдив: Ние вече си имаме космодрум, който на галено наричаме колодрум. Разликата не е толкова съществена, тъй като и на двете места до момента на изстрелване не се случва нищо, ако и едното вече да съществува.

Най-добре би било вашите прословути северна и южна тангенти да бъдат насочени в посока пловдивския колодрум (космодрум), където вече да си изстрелваме хората на удобни за тях места.

Кеф ти Разград – изстрелваме, кеф ти Юпитер – пак. Възможности много, стига да загърбим за миг различията и да облекчим градовете си от излишен трафик.

Вашият коментар