Пловдив vs София: Кой е най-добър на мач, чалга и расизъм?

Колизията между двата най-големи града на България продължава. Попов и Петканов, Петканов и Попов – обстрелването с факти, спекулации, митове и легенди се ожесточава. Дали някой от градовете ще поведе във временния резултат на това абсурдно, но тъй нужно състезание?

В кой град има по-изящни мутренски заведения?

София: Тази седмица видяхме, че големите порции в държавата може да се сервират и в наглед съвсем обикновени, дори джуджешки ресторанти. Но си имаме страхотни чалготеки, имаме луксозни ресторанти, пред които автопаркът струва колкото БВП-то на целите Балкани, но се води собственост на социално слаби хора, имаме квартални локали, в които се срещат неслучайни хора.

Като цяло що се отнася до заведенията, имаме такива, застинали в духа на 90-те, но имаме и такива, които са меланж между онези времена и гурме-5-звездни-мишлени с международни готвачи, от които всяка вечер идва човек от НСО, за да носи храна управляващ големец от там. Имаме типичните квартални кръчми, в които се събира локален мутренски елит, но имаме и централни локации, в които хайлайфът от телевизионни звезди, богати чужденци и заможни безработни предприемачи, лочещи еврофондове се събират заедно.

Но, признавам си, отдавна не се е стреляло едно хубаво из столичните кръчми.

Пловдив:  Ние нямаме такива неща като в София. В това отношение сме доста изостанали, тъй като тук парвенющината и позьорството не съществуват. Аз не познавам пловдивчанин, който слуша чалга и парадира с финикийци и окаяни майбаси. Нямаме си нито хайлайф, нито НСО, та се налага тепърва да изграждаме подобни структури. Има надежда, защото предприемчиви безработни вече анексират отделни райони в града, където се опитват да развият такава ниша, но въпреки институционалната подкрепа, все още сме плахи.

Разбира се, над 90% от населението в Пловдив си пада по мазните ритми, неоновите светлини и бетона, но ние тях си ги броим за туристи, тъй като са тук от скоро и проявяваме разбиране. Подкрепяме ги и дори пробваме да се адаптираме към техните нужди. Дори в скучния „Капан” вече има разчупване и кючекът почва плахо да тропа в душите и сърцата на гражданите.

Преди години беше по-добре. И ние си имахме своите мутренски места, където нежно отекваха изстрели и навлизащи в пубертета амбиции с деколтета демонстрираха свян, но после ненадейно заминаха за София и вероятно това е причината при вас да има толкова осезаемо развитие.

Трябва ли да има публика на финала за Купата?

София: Зная, че изключително са ти на сърце и двете публики, особено тази от Пловдив, затуй повдигам този въпрос. Според мен трябва стадионът да се напълни докрай, ако може, и после феновете да останат на него 14 дни, в които да си правят бира-скара, а от уредбата да звучи ретрочалга денонощно.

Към момента на писане на тоя текст са позволили общо 12 000 души на 43 000-ния стадион, по 6 000 от двата тима. Те пак ще се нагъчкат един до другито, а няма да седнат през 2-3 седалки, така че не схващам съвсем това с ограничения брой зрители. Но и отдавна съм се отказал да очаквам логика у нашите спортни и политически ръководители. Просто се надявам Гостите от Пловдив да не донесат зараза и затова призовавам за карантиниране на място за 14 дни.

Пловдив: Очаквам с нетърпение знаменития финал. Дори си мисля, че може и да го гледам. Съгласен съм, че 12 000 души е изключително малко, тъй като само съгражданите ми биха напълнили целия „Васил Левски”, но просто икономиката ни няма да издържи. Ако на всеки с коронавирус трябва да се изплащат по 1800 лева, смятай кво става при 43 000 заразени.

Това с ретрочалгата е гот и още отсега усещам мексиканската вълна, която ще залее трибуните. Иначе долавям лека студенина и недоверие към пловдивчани. Вие си имате достатъчно Ковид, така че и да донесат малко зараза, няма да я усетите.

Проблемът ще дойде след края на мача. Поне в четири града ще излязат хора по улиците да празнуват, макар и в някои от тях да не бъдат привърженици на финалистите. И все пак – нека има хора, пътища, автомобили, за да докажем, че цветът на нацията е жив и ще го бъде.

Кои са по-малки расисти?

София: Бурна американска тема, плъзнала из половината свят, е тази с расизма и разперването на крилете на контрарасизма. В София имаше манифестация в защита на Black Lives Matter, модерна работа.

Ставаме все по-толерантни към чужденци, към хора от други населени места. Е, има си и проблеми, не ни е ретрограден само Меркурият все още. Но мисля, че вече сме космополитен град, в който може да бъдеш еднакво успешно обрана и нашамаросана млада жена или обрана и нашамаросана възрастна жена. По Пловдив как се държите с хората от Асеновград?

Пловдив: Тук сме изначално дружелюбни. И ние си демонстрираме чат-пат, последният път беше в Катуница. Не е толкова често, колкото ни се иска, но сега сме окрилени и се надяваме американската тема да мине по-бързо океана и да се задоми под тепетата, за да я насърчим и доразвием.

Хората от Асеновград, Кърджали, Хасково и Смолян са толерантни и проявяват разбиране към нашите права. Убеден съм, че скоро ще направим Plovdiv Lives Matter и няма да се стигне до провокации от болшинството, а ще застанат на наша страна.

Тук винаги сме можели успешно да шамарим възрастни жени и малки деца, така че и с расизма и контрарасизма ще се справим по същия начин.

 

Вашият коментар