Отличиха шест български вина и гурме продукти от конкурса„Вино и гурме 2020“

Шест комбинации на вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме 2020“. Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар 2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година.

Виното е предложено от семейната изба Хараламбиеви, чиито лозови масиви са позиционирани в Плевенското село Петърница, а ястието е създадено от шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“. Фамилията на Димитър и Цветелина за първи път участва в дефилето и представи своите нови вина пред посетителите на „Вино и гурме“.

Втората награда бе присъдена за ястието рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на шеф Явор, предложено със Сира 2017 от винарска изба „Белица“ в „Ню Амстердам“.

Третата награда в конкурса бе присъдена на био малиново вино „Кубера“, отглеждано на 450 метра надморска височина в Розовата долина в комбинация с десерта крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.

Със специални награди за креативност бяха отличени: „Шато Копса“ с млечните продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните изобретения на шеф Явор.  

Ето какво споделиха от журито, оценяващо участниците, след края на проведения конкурс:

„Голяма част от технолозите и мениджърите на винарски изби са възпитаници на Университета по хранителни технологии. Добра тенденция е, че собствениците на винарски изби търсят възможност да подобрят и разширят производството си, както и да повишат квалификацията си във винения сектор, а УХТ актуализира своите магистърски програми“, заяви зам.-ректорът доцент Христо Спасов.

„Радостно е, че в хотел-ресторантския сектор и туризма нашите възпитаници се реализират добре, както у нас, така и в чужбина. Те познават новите тенденции в кулинарния и винен туризъм и могат умело да съчетават гурме ястия и напитки“, коментира председателката на журито професор Йорданка Алексиева. Според нея дефиле „Вино и гурме“ и интересът на посетителите към него въпреки ситуацията е доказателство за качеството на вината и храните, които се предлагат в заведенията в Пловдив.

„Мисля, че представените в конкурса съчетания на вина и храни могат с успех да се явят и на международни изложения“, заяви Джузеппе Аккардо, който има  дългогодишен опит в подбора на напитки и храни.

„Ситуацията с коронавируса попречи да презентираме част от своите нови продукти и сега, на дефиле „Вино и гурме“ се радваме да се срещнем с клиентите и да получим отзиви за качеството на нашите напитки“, коментираха част от участниците. Те споделиха удовлетворението си от мерките за безопасност, взети от организаторите, както и за работата на доброволците  

Дегустационният конкурс се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в сътрудничество с фондация „Пловдив 2019“, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и провежда за шести път.

 

Вашият коментар