Пловдив vs София: Кой е по-по-най-България?

Главрокурорът Гешев взе страна в споровете между Попов и Петканов, подчертавайки популярната теза, че София не е България. Но това прави ли Пловдив по България от София? Само защото е повече в средата ли? Нека се изясни в следващите редове.

Кой град е по-България?

София: София има повече хора, повече администрация, повече кауфланди, лидли и били. Столица. Еманация. Кулминация на българското. Съвсем нормално е богатите хора от нашия град, които могат да си позволят палатки и шатри и да работят хоумофис от кръстовището на Цариградско и бул. Евлоги и Христо Георгиеви, да решават от името на цял народ.

Разбира се, останалата част от България има своите проблеми. Някои от тях ги няма в София. Което не значи, че са по-маловажни и не трябва да се решават. Просто хората често предпочитат да избягат от тях и да дойдат в София. България ходи в София, а София си почива в България.

Единствено съм склонен да допусна, че чужбина е по-България от София. Само в чужбина има повече нашенци. И немалка част от тях са образовани, знаят езици, повечето имат честни доходи. Но чужбина не е град. Затова се бори в една категория със Симитли.

Пловдив: Ние, когато сме били България, вие още сте си мислили, че Перловската река е море. А сте столица благодарение на нашето великодушие и разбиране, че е редно страната да се развива и да има и друг културен център в западната й част освен Симитли.

При нас няма никакви проблеми, които да ни карат да бягаме и да идваме в София. Това са долни инсинуации, целящи да откажат пловдивчани да емигрират в чужбина, за да се натикат при вас, та после с гордост да разправяте, че в 6-милионна България поне 8 милиона живеят в София. То и сега 240 човека ви правят на маймуни, добре че нямаме нищо общо с това.

А палатки и шатри, обявили гражданско неподчинение, имаме в цели три квартала, при това от стотици години, а не аматьорщина на няма и месец. В тях живеят хора с ясни искания, осъзнали отдавна, че най-важното е всички да живеем задружно, без да плащаме даденото ни от природата, като ток, вода и данъци.

А кой град е по-космополитен?

София: Тази дума сигурно даже не е и изричана в Пловдив. Докато София, след като доказах, че е България, е и Светът. Може да не е финансова, политическа, модна и технологична столица в глобален мащаб, но е катализатор за световните процеси и виждаме как все повече и повече цивилизацията заприличва на България.

Китайски бачкатори, японски туристи с фотоапаратчета, британски уикенд алкохолици и австралийски пенсионери битуват ежедневно около жълтите павета, привлечени от мускусния аромат на софийските подлези.

Каймакът идва тук и се връща с ноу хау. И затова американците имат такъв президент, целият свят се справя тъй умело с пандемията, а моделът Лудогорец е във всяко едно първенство.

Пловдив: Неприятно е, но моралът изисква да се съглася , че диханието на софийските подлези е недостижимо и в този аспект сте малко по-космополити от нас.

Ама с това, както и с цвета на паветата по общо двете градски улици, на които си карате отпуските в палатки, щото сте бедняци и не можете да отидете на море, се изчерпва предимството ви.

А тук сме  се събрали всякакви. Такъв букет от есенция на вселенското познание няма никъде другаде на планетата, а и не само на нея.

На пъпа на Пловдив сме увековечили с паметник Мильо – човек, допринесъл за общосветското развитие и положителния естествен прираст на Земята, а не като твоя – дето ти светят очите в тъмното и плашиш прокуратурата.

Високо над него на Бунарджика бди войник с шмайзер, готов да прокуди от Пловдив всяка кола със софийска регистрация, преминала входната табела на града, ако не е пълна с индивиди, искащи незабавно оставките на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.

Античният театър е окичен с обезглавени статуи на бивши хора, за да напомнят на теб и съгражданите ти, дошли на град, че космополитността е чувство, а не дума някаква.

В Марица плуват гигантски сомове, преяли с автомобилни гуми, химически отпадъци, хладилници и какво ли още не, което е ярко доказателство за космополитния характер на пловдивската природа.

Вашият коментар