3D принтиране или как да вкараме бизнеса си в 21-ви Век

Технологията триизмерно принтиране е ново понятие на българския пазар, но на Запад придобива все по-голяма популярност

През изминалият месец се проведе поредната конференция на тази тема, този път в Германия и този път с българско участие. Фирмата с пловдивски корени SolidFill е една от първите по рода си на нашия пазар, която предлага услуги за 3D принтиране, 3D сканиране и 3D Моделиране.

От самото си създаване, екипът се опитва да разпространи ползите от технологията сред българското бизнес общество. Най-често срещаната употреба е така нареченото бързо прототипиране – удобен и бърз начин да пресъздадеш продукт,  преди да бъде пуснат в масово производство, да се оценят вида и функционалността му, както  и да се нанесат корекции, ако са необходими.

Това далеч не е единственият начин, по който технологията може да бъде приложена: архитектурни модели, специализирани части, производство в малки количества – са само малка фракция от разпространените употреби.

Технологията се прилага и в индустриалното производство като спомагателен метод в създването на шприц форми, матрици и други. Приложенията се разрастват с всеки изминал ден – всяка фирма може да интегрира технологичната новост по свой собствен начин. Триизмерният печат и услугите на SolidFill са нещо повече от внедряване на поредния производствен процес.

3D принтирането е символ на оптимизация и ефикасност. То представлява реална алтернатива на вече утвърдени методи като шприцването и фрезоването, като елиминира много от недостатъците им. SolidFill има зад гърба си поредица от успешни проекти – всички свидетелство, че триизмерният печат има почва у нас и успешно може да се приложи, за да допринесе за повишаване на ефикасността на всяка услуга.

За автора

Вашият коментар