300 души се събраха на най-голямата Outsourcing конференция в страната

Около 300 души от всякакви браншове на бизнеса, образованието и администрацията се събраха на форума Outsourcing Destination Bulgaria, който се проведе в Новотел Пловдив на 30 октомври. Целта на събитието бе да се запознаят различните клонове на аутсорсинг индустрията с проблемите на останалите, като взаимно те се опитат да си помогнат и да решат тези недостатъци. Основна тема бе образованието и доставянето на качествени кадри от висшите учебни заведения до бизнеса.

Конференцията откри домакинът инж. Иван Тотев, който представи в Пловдив навлизането на 3 нови компании в града. Става въпрос за 60К, Scale Focus и Unify, похвали се кметът. Иван Тотев даде за пример Пловдив като един успешен студентски център, който има перспективата в скоро време да се превърне във втория по-големина регион в този бранш и да привлече повече млади кадри, които да се развиват успешно.

Срещите преминаха в няколко различни панела. Пъвата част бе предхождана от кратка презентация на основния партньор и организатор Георги Стоев (Industry Watch) и Стефан Бумов (Българска Аутсорсинг Асоцияция). Г-н Бумов определи Пловдив като важен за страната регион в привличането на нови ключови фирми. Той сравни ситуацията с тази от преди 6-7 години, когато компании са оставали разочаровани, когато гостуват в Пловдив – сега същите тези фирми оценяват работата на Общината, Унвиерситетите и бизнеса в разработването на нови кадри за бранша.

Събитието бе разделено в 4 панела, но във всеки един от тях се появяваше една и съща тема – тази с липсата на кадри. Елена Маринова от „Мусала Софт“ заяви, че краткосрочното решение на този проблем е преквалификацията на хора, както и една неособено коментирана тема – внос на кадри от чужбина. В дългосрочен план, освен промяна в образователната система, темата IT трябва да стане по-популярна и престижна сред децата, като родителите им обяснят, че могат да имат добра кариера в този сектор.

Според представителя на една от най-големите компании в Аутсорсинг индустрията HP – основният проблем е как след като обучиш едни кадри да ги задържиш. Всяка година 6 000 млади хора се обучават в HP, като отпусканата сума за това звено е над 1 милион.

Професор Асен Рахнев от ПУ пък даде точна представа за връзката между трите звена университите, студенти и бизнес. Той сподели, че ситуацията между бизнеса и студентите със всяка година става все по-добра. 137 фирми от Пловдив и София се свързват с факултета, за да обучават кадри в сферата на IT технологиите. Нишката обаче се къса от страна на преподавателите, които трудно могат да променят възгелдите си на преподаване. Асен Рахнев коментира, че това може да се промени с времето и подмладяване на кадрите в университетите.

Във втория панел Александър Йовчев от Проксиад обясни, че ниската цена не е водещото в това къде една компания ще постави своя аутсорсинг отдел. Най-важното е да се открият качествени кадри, а такива има само в добри за живеене градове. Той определи, че това е едно от предимствата на Пловдив пред София, тъй като хората тук имат по-спокоен живот, инфраструктура, паркове, добри детски градини и като цяло по-високо качество на живот.

Мартин Драгоев от Галакси Инвестмънт потвърди това, като даде личния си пример, че дълго време е живял в София и Лондон, но е избрал Пловдив да бъде неговото място днес, именно заради стандарта на живот. Той представи проект за единственото нещо, което категорично липсва в Пловдив в момента – сгради Клас „А“. В зоната между мол Пловдив и бул. „Копривщица“ ще бъде изграден голям офис-център, който да може да приеме и най-взискателните компании. Според зам.-кметът на Пловдив и основен организатор на събитието Стефан Стоянов има още няколко подобни проекта, които са в различна фаза на развитие, така че до няколко години проблемът с липсващите най-висок клас офис площи ще бъде решен.

След обяда събитието продължи с третия панел, който засягаше темата за нуждата от реформи в образователната система и дефицитите на пазара на труда, който бе модериран от Георги Гроздев (Вискомп). Директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов разказа, че не бива да се говори само за университети. „Няма как да произведете добри кадри, ако не влизат достатъчно подготвени „на входа“, обърна се той към ВУЗ-овете. Той даде пример как може да се реформира образователната система, като в създаването на тези програми участват преподаватели в средните и висшите училища и бизнеса. Целта е програмите да се изпълняват от хората, които са ги писали.

Елена Тодорова от Easy Consult даде някои примери с пазара на труда и това какви хора се търсят от работодателите. „Сигурно от 10 години аз или моите колеги не сме задавали въпрос „каква специалност сте завършили“, винаги се пита единствено, ако кандидатът е завърши университет – къде е завършил“, обясни тя. Търсят се хора с меки умения, останалото се учи в компанията, обясни тя и призова за по-бързи и смели решения в комуникацията между бизнес и университети.

В последния панел бяха представени компании, които са на различен етап от разширяване на бизнеса си извън София.

Вижте видео от събитието:

За автора

Вашият коментар