4 дебата за културния мениджмънт организират през ноември в Пловдив

Дебати по теми, свързани с културните политики, организират в Пловдив през ноември „Българска мрежа за граждански диалог“. Във всяка от темите са поканени най-разнообразни участници, които са пряко или косвено свързани с организирането на различни културни събития или провеждането на културни политики.

Събитията ще се случват всеки четвъртък в зала „Лотос“ на улица „Христо Г. Данов“ 34, т.е. в Дома на новороденото. На същото място преди година бе представено и хартиеното издание на Алтернативната карта на Пловдив. Събитието се организира от „Червената къща“, с подкрепата на фондация „Отворени изкуства“.

Първият дебат ще се проведе на 6 ноември от 18 часа. Темата е „Достъп на независимите културни оператори  до общинската инфраструктура за култура“. Целта е да се обсъди употребата на общинската инфраструктура за култура, административните наредби и регламенти. Ще се коментира досегашният опит на независимите културни оператори в тази сфера и дали може да се подобри моделът на работа. Модератор на дебата е Виктор Янков, фестивален директор „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, а участниците са Илиан Иванов, директор на правната дирекция в Община Пловдив, Ива Гешева, директор Дом  на културата  „Борис Христов“, Веселина Сариева, директор фондация „Отворени изкуства“, Десислава Христозова, артмениджър – събития и фестивали, Община Пловдив, Емил Миразчиев,  директор сдружение „Изкуство Днес“ и Мария Стоянова, зам.-председател на КАБ.

Вторият дебат е предвиден за 13 ноември – „Съществуват ли работещи модели на сътрудничество между културните оператори и образователните институции?“. Третият дебат на тема „Децентрализация на културата: квартален и културен мениджмънт“ е планиран за 20 ноември. Последният, четвърти дебат, е свързан с „Мултиетничността в Пловдив и присъствието ѝ в културния живот на града“ и е планиран за 27 ноември.

Българска мрежа за граждански диалог е проект на Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, София, в партньорство с VT EVENTS, Велико Търново, Международно дружество „Елиас Канети“, Русе, Сдружение „Фабриката“ и Хлебните къщи, Габрово, Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“, Стара Загора, Фондация „Крео Култура“, Варна и Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив.

Проектът „Българска мрежа на граждански диалог“ (BG05/635) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространсто 2009 – 2014 г.

снимка: Алтернативна карта – Пловдив

За автора

Вашият коментар