Екологични продукти от стомана и вълна показаха в Тютюневото градче (СНИМКИ)

Близо 60 пловдивчани от различни възрасти се включиха във дискусията за "Екология за лично ползване", която се проведе в четвъртък вечер в Тютюневото градче в Пловдив. Хората се интересуваха живо от това какви материали купуват в ежедневието си и как рециклирането се отразява на околната среда. 

Оказа се, че всички мебели, които ни се предлагат са вредни за средата, в която живеем. Всички частици и материали, от които са направени са не само некачествени, но и може да повлияят на здравословното ни състояние. Това се дължи на фактите, че консуматорско общество е стигнало до връх, в който цената е основен фактор, сподели лектора на събитието Красимир Мандаджиев. 

Разбира се, ако имаме желание, можем да помогнем и подобрим всичко това, само да имаме знанията, сподели още главният дизайнер на „Валинор” и създател на уникална серия нетоксични дивани – Green Sofas. 

Г-н Мандаджиев обясни подородно на публиката си, че не подозираме колко вредни вещества ни заобикалят. Те са десетки хиляди, а много малък процент от тях са изследвани. Неговото проучване показва, че стоманата се оказва най-безвредният материал, като в допълнение се използва пружини и картон, като вторият материал се рециклира лесно. 

Другото допълнение в новите екологични продукти е използването на вълна, която можеше да се види от гостите на 4 етаж в магазин "Галеро". Хората се интересуваха и от това дали може да бъдат произведени и легла и матраци без наночастици, които вредят сериозно на здравето на хората. Това е напълно възможно, но всички те биха се изготвили след предварителна поръчка, заяви още лекторът.   

В сравнение със западна Европа този тип мебели е в пъти по-скъп от предлаганото у нас, но и сертифицираните фирми не са толкова много, а изследванията, която се влагат като време и усилия се равняват в няколко години, докато се постигне качествен екологичен продукт. 

Специалният еко-диван може да се види и изпробва в магазин "Галеро". 

За автора

Вашият коментар