(ВИДЕО) Проф. Асен Рахнев: Образованието ще се осъвремени с подмладяване на състава във ВУЗ-те

Самият бизнес трябва да инвестира самите кадри да израстват научно, за да не се скъса връзката бизнес-образование. Това заяви проф. д-р Асен Рахнев от "Факултета по математика и информатика" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на форума Outsorcing Destination Bulgaria, който се проведе в Пловдив на 30.10 /четвъртък/.

"Хубав знак е, че когато дойде време за стажове, желаещите да наемат кадри фирми са повече от студентите", добави още той.

Нужна е промяна в цялостното отношение на преподавателите и най-лесният начин това да стане е с подмладяването на състава, смята още той. По думите му нужна е и промяна на трудовото законодателство, което е на 30 години.

"Младият екип на община Пловдив започна да се ориентира към реалния бизнес и реалното образование, поздравявам ги затова", каза проф. Рахнев. Повече внимание се обръща на новите инвеститори, по-малко на старите, но конкуренцията помага на повече хора да си намират добра работа и да остават в града.

Той добави пред нашата камера, че 137 фирми са потропали на вратата на ПУ "Паисий Хилендарски" през изминалата година, за да приемат бъдещите кадри при себе си на практика. Проф. Асен Рахнев не подмина темата и за средното образование, като даде пример, че добрите ученици по-лесно се примамват да отидат да учат в чужбина. Той допълни, че от около 200 абитуриента от ОМГ "Академик Кирил Попов" тази година едва 10 % остават да се обучават в България. Заформи се кратък дебат, в който директорът на математическата гимназия Ивайло Старибратов сподели, че 50-60 възпитаника на гимназията вече работят активно с големи компании и даде съвет ВУЗ-те да се постараят повече в "ухажването" на кандидат-студентите. 

За автора

Вашият коментар