100 от най-добрите млади информатици в света на посещение в Пловдив

Близо 100 от най-добрите млади информатици от общо 22 страни членки на Съвета на Европа посетиха Пловдив

Младежите участват в първата Европейска младежка олимпиада по информатика и бяха на посещение в града под тепетата само ден преди финалното класиране за престижните медали

Олимпиадата е инициирана и домакинствана от български преподаватели и специалисти в областта на информационните технологии и бе наскоро открита от президента Румен Радев и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. 

Делегацията разгледа Малката базилика, Античния театър и Римски стадион и въпреки високите температури, се впечатли от археологията и историята на града. Участник в посещението бе Бисерка Йовчева, която е един от инициаторите на олимпиадата, треньор на българския отбор по програмиране, един от снователите на Школата по информатика „А&Б“ в Шумен и учител на стотици младежи по програмиране от града и цялата страна. 

„Това, което българите трябва да знаем и да имаме самочувствието е, че в България има много интелигентни деца, които избират програмирането за своя професия и за своя страст. Няма да се уморя да помагам на такива деца и се радвам, че този ентусиазъм е споделен. Мисията тези младежи да стават все повече, да се развиват и да остават да работят и живеят в България е обща – и на нас, учените, и на бизнеса“, заяви Бисерка Йовчева.

„Програмирането не е просто професия и само ако наистина обичаш това, което правиш, то може да бъде твоята фромула за успех. Събития като тази олимпиада ни дава оптимизиъм, че децата, в които тази страст се заражда или вече се е зародила, са много и могат да бъдат много повече. Част от тези младежи ще бъдат сред посланиците на световния технологичен прогрес в близко бъдеще. Останалите ще се реализират успешно в индустрията“, споделиха пък домакините от града под тепетата.

Инициативата има амбицията да се превърне в най-мащабното международно състезание по информатика за Европа.

За автора

Вашият коментар