Тестват „солидарната икономика“ на форума EMPATHEAST

Освен, че е първият по рода си Форум за социална промяна и отворено образование чрез емпатия в Източна Европа, EMPATHEAST ще бъде и смел икономически експеримент. За пръв път събитие от такъв мащаб ще бъде на принципа „Плати, колкото прецениш“, с което организаторите от „Фабика за идеи“ искат да докажат, че въпреки скептицизма, принципите на солидарната икономика са напълно приложими в България.

За да говорим за социални иновации трябва самите ние да сме готови да поемем по пътя на риска“, споделят от екипа на Фабиката. Те са категорични, че първата реализирана промяна е създаване на системи на доверието като тази, в която всеки ще може да прецени колко да плати спрямо усещането и знанията, с които си тръгва от форума.

Посетителите на тридневното интердисциплинарно изживяване от лекции, пърформанси и уъркшопи, трябва да се регистрират предварително на сайта на събитието. Тъй като местата са ограничени, специално селектирани въпроси, които търсят „Супер силата“ и „социално-иновативните идеи във всеки, ще подберат потенциалните визионери, които заедно да поставят България на световната карта на социалното предприемачество. 

Предизвикателство за иновации в изкуството

EMPATHEAST и „Фабрика за идеи“ хвърлят ръкавица и на творците с ART INNOVATION CHALLENGE – конкурсът, който провокира хората на изкуството и креативните граждани да създадат иновативно и приложимо решение за промяна на градската среда в темата „Колективна интелигентност“.

Регистрацията за предизивкателството вече е в ход и е активна до 31 октомври 2014г.  Записалите се екипи ще бъдат изпратени на неочаквана локация в Пловдив. Целта е чрез езика на изкуството – пърформанс, инсталация, изложба, акция или игра, да се стимулира колективната интелигентност, като максимален брой хора участват в създаването на споделена визия за промяна на градската среда.

Победителите от Art Innovation ще бъдат обявени още на 8-ми ноември, когато ще започнат да работят по идеите си, за да се случат те в рамките на EMPATHEAST.

За EMPATHEAST

Форумът ще покаже чрез примери от света и региона как идеята за социално благо еволюира със смелостта ни да посегнем към иновациите и да създаваме емпатични модели в икономиката, образованието и начина на управление.

Банка, която вместо клиенти има 37 хиляди членове, които сами дефинират инвестиционната й политика; Социално предприятие на незрящи професионалисти, които водят процеси за организационно развитие в тъмното; система за солидарно градско земеделие, която въвлече хиляди в Бавария; “Добра торба“, която повишава жизнения стандарт на десетки жени на възраст над 50 години в Сърбия; образование, превърнато в поле за системно мислене чрез игра в Холандия: тези и още много примери  и вдъхновения за възможната промяна, ще могат да преживеят между 14 и 16 ноември в Пловдив, всички, които търсят новите подходи за развитие на обществото ни.

За автора

Вашият коментар