The hub of the Balkans с над 100 участника се проведе в АУБГ (СНИМКИ)

100 участника премериха сили в третия поред хакатон, организиран от студентския клуб на Американския Университет в България – The Hub през изминалия уикенд

Хакатонът бе една чудесна възможност за младите таланти да отключат вътрешния компютърен гении и да покажат своя потенциал сред публиката

В близо 50 часа се състоя мащабното състезание за програмисти в най-големия университет на Северозапада. Темата бе Digital Wellbeing, което предполага разработване на програми с цел улесняване на ежедневието и подобрение на дейностите, които извършваме всекидневно. Младите хора и студентите от университета в Благоевград успяха да чуят тенденциите, които клонят към направата на софтуери и приложения с чисто прагматическа помощ на цялото ни общество. В унисон с темата пък бе  и дефиницията на студентския клуб The Hub – Innovation and Technology. 

Множество компании като Progress, Uber и Scalefocus подкрепиха хакатона и успяха да представят своите бови продукти в почивките на интезивното състезание.

През последния неделен ден на Hack AUBG 2.0 отборите имаха последен шанс да извлекат максимума от менторите и да сглобят презентация на продукта или услугата, която са създали. От тях се изисква също и да предоставят демо версия на тяхната идея, за да може журито да удостои отбора със съответната оценка. 

Финалните проекти се презентираха само от един участник от отбора, избран предварително. Победителят на третя хакатон стана тимът на забележителните дваденадесетокласници от Технологическо училище „Електронни системи“ (ТУЕС) Elsyser с направата на софтуер, който използва камерата на компютъра, за да следи стойката на седящия пред лаптопа/компютъра. Допълнителна опция на програмата бе детектор на изражението, който в края на деня може да покаже какви емоции е изпитвал даденият човек пред екрана.

Наградата за победителя бе 3000 лева, както и изградена репутация пред компаниите, наблюдавали събитието.  

Бившият президент Росен Плевнелиев изнесе кратка реч по време на финалната фаза от хакатона, подчертавайки, че IT сферата у нас доминира значително нашите съседки на Балканския Поолуостров и спокойно може да се нарече “the hub of the Balkans”, сподели Росен Плевнелиев.

Вашият коментар