Училища и работодатели си подадоха ръка на форум в Пловдив

Община Пловдив, Министерство на Образованието и науката, клъстер Тракия икономическа зона и „Индъстри уоч“ сключиха меморандум за партньорство

С този пилотен проект се поставя началото на Образователно-индустриален борд с участието на представители на всяка от страните, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели. Всички страни се ще влязат в тясно сътрудничество за създаване на условия за задоволяване на увеличеното търсене на човешки ресурс с различни професионални квалификации и компетенции чрез свързване на плановете на работодатели и професионални гимназии.

Целта е популяризиране на професиите и подпомагане с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. Създаването на борда е един от начините за справяне с проблема за липсата на кадри и търсене на хора с различни професионални квалификации.

 „Това е първата крачка към нашето съвместно сътрудничество. Професионалното образование трябва да го има“, заяви Министър Меглена Кунева и поздрави учителите, директорите от професионалните гимназии на днешния форум в Новотел Пловдив. Тя обяви, че от вчера има нов устройствен правилник на МОН, в който е предвидено създаването на нова дирекция – „Професионално образование и обучение“.

В Пловдив безработица има в рамките на 5%, а в областта – под 8%, което е ниско ниво. 70 000 са заетите в производството, а компаниите предоставят вече по-добри условия за работа и търсят хора с опит, сподели Георги Стоев от Индъстри уоч.

Видео с иконимиста Геоги Стоев  от икономическия форум през 2015-та година:

 

За автора

Вашият коментар