Любо Георгиев: Хората се асоциират с дома си, когато е различен (ВИДЕО)

Тракийци сами се включиха в подготовката на събитието, като излезнаха да почистят блоковите пространства, а това доведе до сплотяване на отношенията между хората. Някои от тях изненадаха съседите си с палачинки и домашно сладко, споделя директора на фестивала

„Разнообразието в панелните жилища не е задължително лошо нещо – хората се асоциират с различната си тераса, прозорец или балкон и цветята по него или остъклението му. А това да не си анонимен на своя дом, а да усещаш своя дом, блок, квартал и град като свой – това е много важно и само така се създава устойчива градска среда“

Този позитивен поглед към разнообразието в панелните квартали и в конкретния случай – ЖК „Тракия“ даде арх. Любо Георгиев – директор на фестивала One Architecture Week.

Традиционното за Пловдив събитие стартира днес, 30 септември в жилищния комплекс „Тракия“ съвпда с празника на квартала, който се чества вече няколко години. Темата е именно панелното строителство и панелните квартали, но също толкова – и дори повече – гражданското участие в създаването и промяната на градската среда. Оттам идва и темата на фестивала през 2016-а година – „Действай!“. Форума по някакъв начин вече стартира със създаването на една от т.нар. „намеси“ в градска среда – преобразуването на парка, между блоковете 1, 2 и 3 в една по-приятна за тракийци среда.

Създаването на това пространство не е решение просто на едни архитекти от чужбина – всичко се случва заедно с гражданите на района и всъщност новите неща в това междублоково пространство са такива, каквито хората ги искат, разказа арх. Георгиев.

„Работата там е истинска идилия – това, което много хора са си представяли преди години да бъде „ленински съботник“, само че се случва напълно доброволно. Хората идват и помагат, чистят, метат, коват, някои носят вода, други – палачинки – истинска идилия“, добави Любо Георгиев.

Още с откриването на фестивала посетителите ще могат да видят изложбата „Живи пространства“, с куратор Меган Луенбърг в Халето на Тракия – бившият Пени Маркет до блок 1, на паркинга на бирария Йегерхоф. Там ще бъде и премиерата на документалния филм на Луенберг и Лина Кривошиева „Познавате ли архитекта?“ и премиерата на Алманаха на Тракия от арх. Нина Толева.

Подробности за останалите събития в програмата може да видите ТУК.

Повече за Празника на Тракия, който стартира неофициално от вчера пред паметника на Кан Крум с концерт на група "Хоризонт", може да видите ТУК

Снимки: Лина Кривошиева и Силвия Георгиева

За автора

Вашият коментар