Бункер ще се прави на елекроцентрала

Това, което се вижда на снимката е един бункер, но той си има интересна история. По време на Втората световна война около 30 000 жители на Хамбург трябвало да се скрият в него, за да оживеят след съюзническите въздушни атаки. Днес обаче градът превръща тази реликва от Втората световна война в централа за енергия от възобновяеми източници.

Бункерът ще осигурява отопление за 3000 домакинства и електроенергия за 1000 домове. След неуспешен опит о страна на британците  в разгара на войната да го разрушат, дейностите по неговото възсатновяване започнали  миналата година и напредъкът вече е факт.

Едно кафене работи в бункера – откъдето посетителите могат да се наслаждават на гледката на областта Вилхелмсбърг. Тъй като идва пролет и лято и времето се затопля се предвижда да бъде отворена и открита тераса с маси на открито.

Голяма соларна термална инсталация е добавена към покрива на бункера. В момента работниците по проекта пък инсталират слънчеви фотоволтаични панели. Съоръжението ще включва и ко-генератор на биометан, осигуряващ комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Пълното преобразяване на бункера в нова електроцентрала се очаква да стане факт през 2015 година.

 

markt_st_energiebunker_2

 

За автора

Вашият коментар