Ела Фицджералд щеше да стане на 96

На днешната дата, 25 април се навършават 96 години от рождението на една от най-великите джаз-певици на 20 век Ела Фицджералд.

Родената през 1917-та в Нюпорт Нюз, САЩ  Ела още като малка се премества да живее с майка си в Ню Йорк. Още тогава, в ранна детска възраст тя проявява своята артистичност. След смъррта на майка си Ела започва да живве при леля си и някъде там, по онова рвеме решава да се яви на конкурс за любители, организиран от популярния тогава диджей Ралф Купър. Както можем да се досетим, младата дама пленява сърцата на журито, което в крайна сметка и отваря вратите зса една забележителна кариера.

Уникалният глас на Ела Фицджералд  с диапазон от три октави спомага за ързото й превземане на музикалните върхове. Певицата работои с имена като  Франк Синатра, Дюк Елингтън, Нат Кинг Коул и мн. др. Особено ползотворно е сътрудничеството й с краля на джаза – Луис Армстронг – Сачмо, който освен неин музикален и сценичен партньор изиграва роля на неин учител.

Върхът на творчеството ѝ настъпва през 50-те години на 20 век, когато импровизационният джаз отново излиза на преден план, особено с появата на бибоп-а. Появяват се виртуозните изпълнения на джазови стандарти като „Hello, Dolly”, „Oh, Lady Be Good”, „How High the Moon”, записани в студио и повторени по съвсем различен начин по време на многобройните концертни прояви из целия свят. Самата тя казва: „Когато импровизирам, винаги си се спредставям като тенор-саксофона в оркестъра”.

Дискографията на  Ела Фицджералд обхваща над 1500 заглавия, някои от които са в няколко различни изпълнения.   През дългата си кариера тя е 13-кратен носител на престижната  награда „Грами“. Притежава звезда на „Алеята на славата ” в Холивуд.

Освен това Ела е носител на отличието   „Доктор хонорис кауза” на Йейлския, Берлинския, Пенсилванския, Дортмундския университет, на Масачусетския технологически институт и др. В безкрайния списък с отличия на Фицджералд  присъства и „Носител на Националния медал на изкуствата на САЩ“.

Ела Фицджералд умира на 15 юни 1996г. в Бевърли Хилс, където е погребана с държавни почести.

 

За автора

Вашият коментар