Павилион от щайги

Когато става дума за рециклиране и повторно използване на материали, идеите нямат  и не бива да имат край, както и не трябва да се сблъскват с ограничения.  Имемно това доказват двама дизайнери, които са обединили своите мисли и сили, за да реализират  павилион от стари пластмасови щайги.  В своя първи живот щайгите са били дом, макар и за кратко, на зеленчуци.

Павилионът, който е открит във връзка с Деня на Земята, е построен от 1 600 зеленчукови щайги, направени от рециклирани ластмасови бутилки.

Генералната идея тук е да се докаже, че има решения за живеене, които всеки може да си позволи. Според дизайнерите на тази  уникална постройка е перфектен пример за това,  как човек може да се храни, да има подслон, вода и енергия, използвайки наличните ресурси, които хората често пренебрегват като нещо безполезно, отпадъчно – и превръщайки ги в нещо, което е полезно и може да помогне за живеене.

В допълнение към рециклирането в павилиона се демонстрират решения за отглеждане на хранителни култури, както и други „нискотехнологични“ решения за живот. Павилионът се захранва със слънчева енергия и вечер се осветява от крушки, направени от стари пластмасови шишета с LED компоненти.

Наистина поредното решение, което трябва да подсети Човека, че е крайно време да се опита с всички сили да излезе от капана на една Система, която ежедневно му внушава Нужди;  нужди, които обикновено можем да пренебрегнем, което значи, че те са измислени, за разлика от този павилион и други подобни чудати, но истински решения, за изстински проблеми, както на човека като индивид, така и на неразривната връзка човек-околна среда.

 

За автора

Вашият коментар