Coca-Cola се амбицира

Небезизвестната компания Coca-Cola си е поставила повече от амбициозни цели за намаляване на потреблението на вода и въглеродните емисии от своите дейности и от своята верига за доставки, разширявайки партньорството си с еко-групата WWF, съобщава greentech.

До края на десетилетието гигантът и неговите почти 300 партньори за бутилиране на напитки в повече от 200 страни ще работят за повишаване на водната ефективност с цел намаляване на потреблението на  вода с 25 на сто в сравнение с изходното ниво от 2010 г. Освен това фирмата смята да „регенерира“ цялата вода, която  използва в дейността си, като връща пречистената вода от производствените си процеси обратно в природата в състояние, което подпомага водните обитатели, както и чрез подкрепа за водни проекти с местни общности.

Други цели включват намаляването с по четвърт на емисиите на CO2 в производствените процеси, опаковъчните формати, автомобилните паркове, хладилната техника и снабдяване със съответните съставки по устойчив начин, рециклиране на три четвърти от бутилките и кеновете на развитите пазари, както и работа с WWF за отговорно добиване на съставките за напитките и за рециклируемата бутилка от биопластмаса PlantBottle.

Като част от съвместната работа на Coca-Cola и WWF фирмата вече е подобрила водната си ефективност с повече от 21 на сто в периода между 2004 и 2012 г. и е елиминирала отделянето на 5 милиона тона емисии на CO2 в глобален мащаб. Корпорацията работи и за насърчаване на устойчиви земеделски практики.

Сътрудничеството също е подкрепено с финанси: през последното десетилетие Coca-Cola е инвестирала над $ 1 млрд. в инициативи за преработка на отпадъчни води. Компанията осигурява финансиране и за грижите за защита на полярната мечка, която е и неин символ.

 

ccb

 

 

За автора

Вашият коментар