Телефон или фотоапарат – защо не и двете?

В наши дни камерите вградени в модерните смартфони отдавна не са това, което бяха преди години. Сега човек може да направи доста прилични снимки и да не се притеснява, ако забрави фотоапарата вкъщи. Последното разбира се не важи за заклетите фотографи, които имат професионални или полупрофесионални модели, но в общия случай смартфоните от среден и висок клас могат да правят много добри снимки на дневна светлина, а някои от тях и при ниска осветеност.
Миналата седмица Nokia обявиха поредния иновативен модел, който вдигна много шум в пресата. Nokia са били първите с модели, които ползват ксенонова светкавица, както и лещи на Carl Zeiss за камера на телефон.
В новата Lumia 1020 те присъстват, както и 41 мегапикселов сензор, оптична стабилизация и опционален фотографски калъф с допълнителна батерия в него. Докато камерата е подобна на Nokia Pureview 808, то операционната система този път не е изчезващата Symbian, а набиращата популярност Windows Phone 8.
В телефона присъства приложение за камерата, което позволява фина настройка на нейните характеристики, както разбира се и лесно преминаване към автоматичен режим.
samsung-galaxy-s4-zoom_0
Друго предложение, макар и доста по-обемно, идва от Samsung. Техният Galaxy S4 Zoom е наследник на неуспешната Samsung Galaxy Camera, която има характеристики на Android телефон, без способността да се правят разговори. Galaxy S4 Zoom впечатлява с х10 оптично увеличение и за разлика от модела на Nokia, много повече прилича на фотоапарат. С такъв обектив обаче идват по-големи размери и тегло от 208г.
 
Описаните по-горе устройства могат да впечатляват с характеристики, но ако погледнем от финансовата страна на въпроса дали си струва човек да даде над 1000 лв. за такъв хибрид между телефон и камера? Отговора и преценката оставям на вас.

За автора

Вашият коментар