Microsoft подкрепя хакери?

Изключителни интересна новина вършее из интернет пространството в последните часове, а именно, че гигантът Microsoft има намерение да замери някои тънки познавачи на интернет и компютрите с цели 100 хиляди долара, ако тези т.нар. специалисти (за мен лично са си хакери, ама нейсе!)  открият уязвимости в Windows 8.1 и Internet Explorer 11. Онези, които намерят начини за заобикаляне на вградения в операционната система механизъм за защита имат шанса да грабнат въпросната сума от 100 хилки в зелено.

В допълнение, софтуерният гигант ще даде до 50 хиляди долара на спецове, които предложат идеи за защита на установените уязвимости в Windows 8.1. За откриване на критични уязвимости в Internet Explorer 11 компанията обещава да се изхарчи отново  с до50 хиляди долара.

Заявките за участие в конкурса за Windows 8.1 ще се приемат след излизане на предварителната версия на операционната система – Windows 8.1 Preview, очаквана до края на месеца.

 

Не се съобщава кога ще приключи надпреварата. Що се отнася до Internet Explorer 11, компанията ще приема заявки за открити уязвимости в продължение на 30 дни – от 26 юни до 26 юли.

И досега Microsoft ползваше услугите на външни специалисти по сигурност за подобряване на защитата на своите продукти, но за първи път прави това публично. Подобни конкурси провеждат и други големи компании, вкл. Google.

internetexplorer_large_extra_large

 

За автора

Вашият коментар