IBM и Amazon си опипват адамовите ябълки

IBM влезе в сериозна схватка с конкурента си Amazon в търг на ЦРУ за създаване на частен облак. Amazon спечели поръчката, но IBM обжалва, като спечели на своя страна Сметната палата, която препоръча на ЦРУ да повтори наддаването. Едно от условията на търга предвижда създаване на хранилище от 100 терабайта.

В допълнение, софтуерният гигант ще даде до 50 хиляди долара на спецове, които предложат идеи за защита на установените уязвимости в Windows 8.1. За откриване на критични уязвимости в Internet Explorer 11 компанията обещава да се изхарчи отново  с до50 хиляди долара.

ЦРУ и Amazon подписаха договор през март 2013 г. на стойност $148 млн. годишно, като службата за разузнаване иска да създаде частна облачна инфраструктура, която да я подготви за новите технологии от рода на „големи данни”, и същевременно да съкрати разходи.

През май IBM подаде жалба с искане за анулиране на резултатите от търга заради редица нарушения. Компанията твърди, че ЦРУ не е направила сравнение на цените на решенията на двата доставчика, а осен това смята, че възложителят е предявил различни изисквания към кандидатите по отношение на сигурността на решенията, твърди още IBM.

Сметната палата на САЩ зае страната на IBM и препоръча на ЦРУ да проведе отново тръжна процедура с двете компании. Разузнавателната агенция, от своя страна, твърди, че услугите на Amazon са избрани, тъй като имат технологично превъзходство спрямо тези на IBM. Цената, предложена от Amazon, е значително по-висока – $148,06 млн. годишно спрямо $94 млн. при IBM.

ЦРУ има на разположение два месеца за провеждане на нов търг. Ако това не се случи, Сметната палата ще се обърне към по-висока инстанция за решаване на казуса, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Участниците в търгове за облачни услуги често обжалват резултатите. Така например, през 2012 г. Microsoft оспори търг на ЦРУ, тъй като възложителят промени условията след неговото начало. Според експерти, честото обжалване на облачни търгове се дължи на липсата на ясно установени стандарти в тази област.

ibm-01

Вашият коментар