НАСА с успешни тестове

Американската космическа агенция НАСА проведе успешни тестове на ракетен двигател, част от който е отпечатана на 3D принтер. Дюзата на двигателя, създадена чрез триизмерен печат, е издържала на серия високотемпературни изпитания със смес от течен кислород и газообразен водород. Експериментът е повече от обнадеждаващ, че 3D печатът може да се използва в ракетостроенето.

Технологията на НАСА се различава от класическия триизмерен печат по това, че печатащата глава е заменена с мощни лазери, които превръщат металния прах в монолитен метален слой. Получените изделия имат дори по-добри характеристики, отколкото продуктите, създадени чрез традиционния метод на леене под налягане.

Обикновено производството на дюзи за ракетни двигатели, които са една от най-скъпите части, отнема около година, докато новата технология ще позволи това да се случва само за няколко месеца, а освен това ще спестява до 70% от необходимите за целта финансови средства.

НАСА ще се опита да стандартизира процеса и изискванията към продукти, печатани на 3D принтер, както и да отпечата техни пълноразмерни модели. Изпитанията на подобни части в реалния космос ще започнат не по-рано от 2017 г.

rocketdyne-x-1-engine-test-0507a

 

Вашият коментар