Plovdiv Game Jam 2018 – бордовите игри имат думата (ВИДЕО и СНИМКИ)

За пета поредна година Plovdiv Game Jam събра на едно място програмисти, графични дизайнери, художници и ентусиасти

Огромна торта бе част от изненадата за двойния юбилей на Game Jam обществото

За 48 часа геймърите от Пловдив отново се впуснаха в създаването на компютърни и бордови игри, като този път темата на глобално ниво бе "Трансмишън". За втора поредна година локацията избрана от организаторите бе аудиторния комплекс на ТУ София – филиал Пловдив, в който 60 младежи разпределени в 12 отбора се разгърнаха, за да покажат най-доброто от своите възможноти.

Победители станаха отборите на Zweihander и Rusty Gear. Първият се сдоби с приза  – наградата на генералния спонсор Repulse с играта Pantocrator. Отборът на Rusty Gear пък се поздрави с най-ценната награда, тази на публиката с играта си Greasy. Гласуването бе доста драматично, защото 4 отбора се бориха за първото място, като всички бяха с почти еднакъв брой гласове. След внимателно преброяване на гласовете от страна на организаторите Rusty Gear надделяха с три гласа.

Това, което привлече вниманието на всички гейм маниaци в ТУ бяха бордовите игри. Прожекторите бяха насочени към отбор "Пуша в Рейса" и тяхната игра "Арена Хейт". Екипът бе съставен от Алекс Петров, Божидар Скръчков, Василена Трендафилова, Полина Пачева и Станислав Куманов, които оставиха своите послания чрез играта си, а те гласяха – "Разпространявайте любов, не венерически заболявания"

Това не е семейна игра споделиха създателите й на представянето, което за всеки отбор бе в рамките на 5 минути. На Арена Хейт Фестивала трябва да привлечеш най-голямата тълпа за своята сцена, за да спечелиш. А победител е този, който на сцената има най-много публика след 7 "рунда" музика. Печели предаване / трансмисия на живо по целия свят. Сцената пък на всеки един състезател трябва да съдържа наеми, изпълнители и разпространи, а за да бъде реалистична играта няма как да мине без типичната конкуренция с “омраза” към противниците си, за да откраднеш публиката им.

Иначе Game Jam  в световен мащаб се проведе за 10-ти юбилеен път в над 80 града, а под тепетата той бе за 5-та година. Сякаш подадени на вълнението Световен гейм уикенд тайфунът този път се превърна в обединител за всички ентусиасти, които бяха дошли с намерението да се състезават, но си тръгнаха като приятели, като един отбор, за който времето и пространството е нещо преходно. 5 години след първото Game Jam събитие, което се проведе в Общинския съвет на Пловдив хората младежите повече проверяват възможностите си, забавляват се и представят идеи, отколкото да търсят състезателен характер.   

След бързо групиране в петък на всичките над 60 участници в отбори, геймърите се заеха с екипно създаване на компютърни и бордови игри, подкрепени от мощта на гигантите в бранша Cooolbox, Game studio Repulse EOOD Plovdiv, Game studio B12 Sofia, Game studio Dreamteck Ltd., Tri Soft Ltd. Plovdiv, Centeo Group, Videoholics и Chillevision. Стрийминга на събитието бе благодарение на продуцентска Къща "ТЕЗИ", а медийната подкрепа бе на младежкия портал Mediacafe.bg.

По традиция световният гейм уикенд под тепетата започна с петъчна среща на лектори с всички участници, които чуха няколко интересни лекции и беседи за това как най-лесно да се програмира игра, кои са новите тенденции в индустрията, както и мотивиращи workshop-и, които показаха безценни съвети на запалените тийнеджъри.

 

В крайна сметка общият брой на включилите се отбори бе точно 12, като 4 от тях бяха настолни. Всички показаха сила, воля, характер и най-вече идеи, които направиха поредния силен Game Jam досега. И тази година имаше участници, които не бяха довършили прокета си до край, но това е нормално за краткото време, с което разполагаха. Най-важното е смелостта с която отборите се хвърлят, за да разгърнат идеите си.

Plovdiv Game Jam е част от Global Game Jam – най-голямото събитие за разработка на игри в света. Всяка година темата на състезанието се пази в тайна до последния момент и е една и съща за всички участници по целия свят. 

"Всяка година идват нови хора, които участват за първи път и мега якото е че, те си задават въпроса какво е да работи в студио за игри в напрежение с кратки срокове за изпълнение. Но щом за пета поредна година се връщат значи не е толкова гадно. Но тези хора ги отличава това, че не смятат че игрите са несериозно нещо, даже напротив, те виждат че могат да си изкарват хляба с игри и да се забавляват", сподели Любомир Григоров на финала на Game Jam пред камерата на mediacafe.bg

Чуйте какво споделиха още едни от организаторите Любомир Григоров и Димитър Цапрев, както и плановете им за 2016-та година:

  • Повече за Game Jam 2017 – вижте ТУК
  • Повече за Game Jam през 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от 2014-та вижте ТУК

СНИМКИ -Таня Друмева:

За автора

Вашият коментар