Димитър Герганов с първи документален роман

През изминалата вечер малката зала на бар „Петното“ събра заедно любители и професионалисти

Фокусът бе последната книга на Димитър Герганов. А. Секулов представи автора. В краткото си въведение той разказа за началото на литературния клуб „Спирт&Спирит“ и едно любопитно момче, което винаги задавало плътни и интересни въпроси, а ето че след 9 издания на събитието, то се нарежда редом до останалите имена на творците.

Последва хронологично проследяване на зараждането на книгата. Герганов доказа на своите читатели, че понакога най-обикновените събития са първоизточника на големите дела. Провокиран от научна конференция, за която получил покана, Димитър подготвял доклад на тема военните ордени. В процеса на поручване темата го интригувала все повече и повече, докато в един момент материалният отзвук на този интерес, а именно „Военно-монашеските ордени“ , бил наложим.

Източниците, от които черпи информация за проекта си, са предимно чуждестранни в по-голямата си част – английски и испански. Това била още една от причините, подтикнали автора към написването на невероятното четиво. За Герганов основополагащи мотиви за създаването на писмен труд са интересна история и тема, която още не е разказана. А както спомена пред публиката си „Такъв труд не можете да откриете не само у нас, но и по света. Да, разбира се, има много извори за ордените, но никой досега не ги е комбинирал в една книга.“

Вълнуващо за почитателите му е новият жанр. След трилогията си от художествени произведения, това е първият му документален роман. Лично авторът се чувства еднакво предразположен и към двата стила. Все пак се наблюдават метафори на места, макар и пестеливи, както и много умели стилистични фигури. Този ловък похват прави книгата достъпна за читателите, въпреки историческата тематика, която засяга. 

С щипка хумор Димитър Герганов подхвърли няколко пункта от творбата си, като историята за ордена на асасините с препратка към нашумелия филм „Assassin's Creed“, за тамплиерите и създаването на Щатите и други. 

Видно заинтригуваната публика задаваше въпроси в продължение на повече от 30 минути. На всички последва изчелпателен отговор. Книгите, предвидени за премиерата, бяха изсупени до последната бройка.

С много позитивизъм протече цялото мероприятие. А в самия му край авторът пося семето на надеждата у жадните си за литература почитатели. Герганов намекна за наченки на идея за продължение на трилогията си, но за момента първо се нуждае от почивка след края на настоящия си проект.

За автора

Вашият коментар