Режисьор на скандален филм се обърна към феновете на Ботев Пловдив

Станалите вече скандални организатори на късометражно кино свързано с Христо Ботев, днес пуснаха поредно исказване до медиите с цел да отговорят на всички нападки по техен адрес. В него Деян Барарев обвинява БНС за агресия срещу самия него. Припомняме, че хората са възмутени от заглавието на късометражния филм "Ботев е и.иот" и се обявиха за неговото спиране от екраните и от филмовите фестивали.

В четвъртък режисьорът Деян Барарев и организаторът Юлиян Спасов ще се срещнат с фенове на Ботев в Пловдив, които ги потърсиха, за да се опитат да ги убедят този филм да не се излъчва с това заглавие. Днес стана ясно, че той е включен в програмата на София Филм Фест в София и ще се излъчва на голям екран на 12 март в София.
Публикуваме цялото исказване на режисьора Деян Барараев изпратено до mediacafe.bg:

Деян Барарев, авторът на филма "Ботев е и.иот". Тъй като заглавието на филма ми предизвика остра реакция в общественото пространство, бих искал да изкажа позицията си в това официално послание. Филмът не обижда и осквернява името на нашия национален герой Христо Ботев.

Също така филмът не обижда с нищо привържениците на ПФК Ботев (Пловдив), както и привържениците, на който и да е български футболен отбор. Провокацията не е породена от мен, а от БНС, които анонимно предизвикват агресия и омраза към мен, без дори да са гледали филма.

Заглавието на филма не е мислено като реклама, а е вдъхновено от действителен случай. "Ботев е и.иот" е заглавие на есе, написано от съученик на Георги Маринов, операторът на филма, което обяснява, че съвременното ни общество е далеч от идеалите на хората, които навремето са се борили зa свободата на българската нация. Единствената провокация на това заглавие е да накара зрителят да се замисли колко ни е нужен Христо Ботев днес.

Повече за филма и статията на БНС може да прочетете тук!

flayer_botev_idiot_petnoto

 

 

За автора

Вашият коментар