Nikon се преориентира

Обществена тайна е, че Microsoft разполага с огромна база от патенти, която редовно носи пасивен доход на компанията. Един от потребителите на интелектуалната собственост на Microsoft е операционна система Android. Това е причината софтуерният гигант има подписани споразумения с такива големи производители на смартфони като Samsung, LG, HTC и Acer.

Програмата за лицензиране на Microsoft действа от 2003 година. Оттогава досега компанията е сключила над 1100 лицензионни споразумения. Преди броени дни  Microsoft подписа подобно споразумение с популярния производител на фотоапарати – Nikon.

Трянбва да споменем, че през октомври миналата година компанията пусна на пазара първия си цифров фотоапарат, работещ под управлението на операционна система Android 2.3 Gingerbread – Coolpix S800C. Продажбите са показали, че тези модели са много интересни за клиентите, освен това, в момента на пазара почти няма конкуренция от такива апарати.

Присъединяването на Nikon  към фирмите, плащащи за  използването на Android  може да се разглежда като първата стъпка към разработването на нова линия устройства от Nikon, работещи на Android. Много е вероятно скоро да видим първия огледално-рефлексен фотоапарат със сменяеми обективи, работещ под управлението на мобилната платформа на Google.

nikon-android-coolpix-s800c

 

 

Вашият коментар