Какво е V60 – автомобил или компютър?

Ако никога не сте мислили, че може да съществува такова „животно“, кръстоска между еко-автомобил и компютър, то е време да повярвате. Това е новият дизелов хибрид Volvo V60. Този авто звяр е оборудван с най-ново поколение ИТ система за информация и забавление.

Следващият месец на изложението в Женева този модел ще се появи в целия си блясък. Той е оборудван с 2,4-литров, 5-цилиндров турбо-дизелов двигател, който праща 215 к.с. и 1500 Nm въртящ момент в колелата на автомобила. Други 70 к.с. идват от електрическия двигател, който препраща тази сила към задните колела, с което превръща V60 в AWD система.

Вграденият комплект от литиево-йонни батерии се отличава с 11,2 kWh капацитет, което е достатъчно, за да може колата да измине до 50 километра само в електрически режим.

Вграденият в арматурното табло дисплей е с големината на малък таблет и осигурява достъп до всички приложения, които водачът може да иска да използва по време на път – музика, навигация и др. Разбира се, всички те са адаптирани за работа в тъч-скрийн режим.

Заедно с приложенията за информация и забавление колата има и отделна програма за следене на състоянието на батерията. Така водачът може да се информира доколко може да разчита на електрическата тяга. Приложението е “умно” и подсеща водача кога е време да зареди батерията на колата си.

Благодарение на интелигентните си функции, всички зареждания се таксуват от сметката на собственика на колата, което означава, че ако той е на гости и зарежда автомобила си при домакините, няма да се налага именно те да платят похарчения от колата ток. Умно, а?

Разработката е съвместно дело на автопроизводителя Volvo и хай-тек компанията Ericsson. Това е и основната причина автомобилът да е на показ тази седмица в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Очаква се на стария континент возилото ще се появи идната, 2014 година, но не очаквайте цената на модела да бъде особено достъпна.

volvo-v60-plug-in-3 - copy

 

 

 

За автора

Вашият коментар