Родопа планина събира бесарабски българи

„С България в сърцето”  се нарича първият по рода си събор, на който ще се срещнат  българи от Бесарабия и Родопите. Група от 20 души, българи от историческата област в Украйна ще посетят Смолян по покана на Сдружение „Родопски хайдути”.

Тридневният събор ще се състои в рамките на три дни на хижа „Пашалийца“, където ще се срещнат младите хора от чужбина. Програмата предвижда исторически беседи с участието на местния историк Петър Дочев, както и  хайдушки игри, а участниците ще бъдат облечени в традиционни народни носии, които етническите българи пазят от техните деди. По време на събора гостите ще се учат да приготвят родопски специалитети.

Родопските хайдути заедно с българите от Украйна, ще поставят мраморен кръст на плочата на Златил Войвода, роден в чепеларското село Павелско.

Идеята на събитието е да покаже, че етническите области в чужбина са заинтересовани за българите, и че хората, живееюи там носят България в душата и сърцето си и всяко докосване до българската култура, традиции и обичаи е сбъдната тяхна мечта.Това казва председателя на сдружението Манол Ружинов.
 

Вашият коментар