Startup weekend представи: Бъдещето такова, каквото сам си го планираш!

Startup Weekend – за някой просто поредното презентационно събитие, за други начин живот.

Живот, който те кара да се усмихваш, да се раздaваш, да мечтаеш, да градиш, да правиш това, което искаш, тук в България. Startup е истинското предизвикателство, което всички търсим. С една дума – мотивацията. 

Кое е уникалното в целия Startup weekend? Фактът, че няколко човека, без да се познават, изграждат един реален бизнес модел, който трябва да функционира и да заработи, след време. Именно от това се интересуват инвестиционни фондове като LaunchHub и Eleven, които следят зорко за малки екипи с печеливша иноваторска идея. 

Как става това на практика? 

В първия ден се събират близо 100 човека в една зала, слушат лекции на известни хора, преуспели в своята област, като основаната идея е да се мотивират. 

После всеки един от тях презентира пред останалите свои колеги нереализиран и желан проект в рамките на една минута. Следва гласуване за най-добрите предложения, като участниците избират бързо коя е тяхната най-близка допирна точка и къде виждат себе си в проекта.

Това е точно, както когато кандидат – студентите избират своя ВУЗ, с малката разлика, че повторен опит няма.

Така, само в рамките на няколко часа, се селектират 15 отбора с 23, сравнително добри бизнес идеи.

И същинският Startup е време да стартира.

16 треньора, доказали се със своите умения, предават ценни указания пред екипите, които имат точно 54 часа за реализацията на своите проекти. Някак си невъзможно, но това е стимулът да се организираш по-добре от другите и да покажеш най-доброто, на което си способен. 

Момчетата и момичетата почти не си позволяват да спят през по-голямата част от времето, но те са свикнали – нали все пак повечето от тях са програмисти и дизайнери. Някои от тях полягват на диваните във фоайето на спортната зала на ПУ, други се прибират за малко в домовете си и отново се връщат на "бойното поле". 

Повечето от екипите бързо се сприятеляват. Смеят се, разказват си забавни истории между тежката работа, която трябва да е доста динамична. Естествено, преобладават мъжете, но там, където има и женско присъствие работата сякаш върви по леко и приятно. 

Организаторите се стараят да има всичко необходимо. От приятна и топла храна, и свежи коктейли, до всякакви консумативи. И така в този инкубатор трябва да се излюпят първите големи идеи, различни, завладяващи и най-вече печеливши. 

Презентациите започват в края на третия ден (неделя, 20.10.2013), някъде малко преди 18:00 часа. Всеки отбори има по 10 минути за презентация и по 3 за отговори на въпроси от компетентно жури, в което личат имената на Кристов Прайз (Еuroweb), Тодор Брешков (LaunchHub), Ивайло Симов (Eleven) Сребрин Ватралов (Grabo.bg), Красимир Стоянов (ОРАК), Rune Sovndahl (First Online Solutions) и Питър Хикскокс (Cambridge University). 

Всичко върви стегнато, гладко. Отборите излизат един след друг и бързо представят идеите си. Веднага прави впечатление развлекателна идея с име "We dare you", в която хората могат да се хванат на бас за различни неща. Тази идея се нарежда на трето място с награда 1000 евро във вид на счетоводни услуги от фирма "Антера". 

Второто място взе една нестандартна идея за толерантност, в която прегръдката обединява хората. приложението е насочено към ученици, които са малтретирани от свои съученици. Потърпевшите обявяват на показ своя неприятел и ако той събере още гласове от други хора, тогава следва…прегръдка. Това донесе на отбора създал идеята хостинг и поддръжка от Superhosting за 500 евро, офис място от ОРАК, както и директно интервю от инвестиционите фондове, което е отлична възможност за предприемачите. 

Първото място обаче се извиси високо над останалите идеи. Екип "FitSit" с ръководител Николай Дрехаров предложи идея за "говорещ стол". Тази метафора изненада всички в залата и веднага привлече вниманието им. Става въпрос за сигнализиране при неперавилен стоеж на тялото. Идеята веднага грабна всички от журито и след кратък разговор екипът бе поканен на интервю с инвестиционните фондове.

Net 365, в лицето на собственика му Георги Гроздев, даде 500 лева за идеята "Promo chek" за сравнение на стоки.  

Предложението "Foodshare", подобно на социална мрежа предложи идея, която вече има реализация с други страни в Европа. Предложение на храна за чужденци или хора от друг град, естествено срещу заплащане. Разликата е там, че всичко е домашно и на много по-добра цена. 

Снимки: Лъчезар Добрев и mediacafe.bg

Повече за победителите може да прочетете тук!

Очаквайте видео интервюта с организаторите и победителите от първия Startup weekend в Пловдив!

Вашият коментар