Голямото чакане на голямото нищо

 

Голямото разочарование – по този начин завършва Голямото очакване и завръщане на Исус Христос от няколко хиляди вярващи през 1844-а година. Всъщност годината може да я махнем – всяко очакване на появяването на Исус от какви ли не клонове на християнската вяра завършват по този начин. Нищослучването на 22 октомври 1844-а обаче е запомнено като Голямото разочарование – десетки хиляди (а според някои източници и 100 000) последователи на баптиста Уилям Милър(или милъристи), очакват предсказанието Второто пришествие да се случи именно на днешната дата през 1844-а година. Нищо обаче не се случва.

Всъщност последователите на Милър чакат светът да свърши още от март 1843-а година. Крайната дата на предсказанието е 21 март 1844-а. Това тогава не се случва, но тяхната вяра – както повелява религията – е силна. Следват нови предсказания, докато не се стига до окончателното и най-сигурно – 22 октомври. Уви, Исус не идва на земята(естествено има обяснение, че датата е вярна, просто мястото на неговото появяване е някъде в небето). Огромна част от вярващите са най-малкото разочаровани – резултатът е палежи, вандалщина, напускане на църквата и раждането на поредния клон на християнството – Адвентистите от седмия ден.

Обществото също не реагира много разбиращо към вярващите милъристи – хората им се подиграват с въпроси дали вече са се извисили на небесата и подобни… Самият Уилям Милър дочаква своето извисяване на небесата чак след 5 години, като умира на 20 декември 1849-а година.

Вашият коментар