Закъснява се фатално с действията в подкрепа на летния сезон

Летният сезон отдавна започна, а държавата все още не е предприела дори елементарни мерки, с които да гарантира провеждането му. Това бе категоричен зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов, който взе участие от името на организацията в Националния съвет по туризъм, който се проведе в Сливен. Нито един от големите международни туроператори няма да доведе туристи у нас преди да се посочат ковид хотели, в които да бъдат карантинирани евентуално туристи с лека форма на Ковид-19 и техните придружители.

Това е задължително изискване както на туроператорите, така и на здравните институции на тези държави, за да гарантират сигурността на своите граждани зад граница, посочи Миланов. И допълни, че е грешка дори да се обмисля местата за настаняване, в които се изолират хора да са такива с обособени помещения, а в останалата част на сградите да бъдат настанявани туристи. Това не е само недопустимо от медицинска гледна точка, но и ще доведе до зачеркване за чуждите пазари на цели курорти и дори на България като дестинация, предупреди зам.-председателят на БХРА. Посочването на ковид хотели, както и организирането на мобилни лаборатории за тестове е не само необходимо, а задължително, заяви Миланов Мнението му бе подкрепено и от зам.-здравния министър д-р Александър Златанов.

Немислимо е в разгара на сезона да се обсъжда какво тепърва трябва да се направи, за да се привлекат туристи и какви мерки за се вземат за успешно провеждане на летния сезон. При това не в някой от морските курорти на място, а в един макар и прекрасен сам по себе си регион като Сливен, който обаче към момента не е актуален като туристически център, допълни Миланов. Ето, дори не знаем колко ще струват плажните услуги, което никога не се е случвало в края на юни.

От поставените теми на Националния съвет по туризъм оставам с усещането, че днес е 5 януари, летният сезон все още е далече и ние обсъждаме как да протече той най-успешно. Но вече е краят на юни и не бива да се залъгваме – всички намерения са фатално закъснели, посочи Миланов.

Задължително е мярката 60/40 да има и нов дизайн, посочи Миланов. Трябва да се вземе предвид спецификата на туристическия бизнес. В нашия сектор не може да се сравнява месец за месец, защото секторът си има специфики и различни начини на разплащане.

През настоящия сезон 2021 хотелиерите нямат приходи. Основните плащания към хотелите, доколкото ги има, през настоящия сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, докато през 2019 г. са били разпределени през цялата календарна година.

Затова от БХРА предлагат да се промени критерия за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Като краен вариант от БХРА предлагат и втора опция – при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Вашият коментар