Иван Петков: В Прометей са горди, че водя и България

След близо 15 години Иван Петков напусна волейболния шампион Марица. Новото предизвикателство в кариерата му е украинският първенец Прометей (Камянске). Петков остава национален селекционер на националния отбор за жени, който се готви за европейското догодина, на което България е един от домакините заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Преди да отлети за Украйна, специалистът даде интервю за сайта на БФВолейбол.

Променя ли се по някакъв начин работата ви в на националния отбор след преминаването в Прометей?

По никакъв начин. Националният отбор на България е залегнал в договора ми и нямам никакви притеснения. В новия ми клуб ще се съобразяват напълно с него. За Прометей е чест, че аз водя и България.

Как ще следите вашите състезателки?

Както и досега. Повечето от тях играят в чужбина. Непрекъснато гледам видеа, следя статистики. В постоянен контакт по телефона сме. Знам всяка от състезателките как се представя, дали е здрава и дали има проблеми. Комуникацията не е била никакъв проблем и няма да бъде.

Кога планирате да съберете състезателките на лагер?

На 20 април. Това е отправната дата в последния етап от подготовката ни за европейското първенство.

Коментирахте ли с президента Любо Ганев решението да смените работата?

Разбира се. Първо г-н Ганев и шефовете на Марица разбраха, че имам предложение от Прометей, което ми харесва. От тях зависеше, че нещата могат да се получат. И когато получих подкрепа, дадох отговор на украинците.

Защо напускате Марица?

В живота идва момент за промяна. 15 години бях в Марица и дадох всичко от себе си. В неделя имам рожден ден. С новата година от живота ми ще стартира и новата ми работа. Ръководството на Прометей се постара да ме убеди. През годините съм имал доста предложения, които съм отказвал. И причината винаги е била в проекта. При Прометей виждам амбиция, цели и идея как да се постигнат успехи. Затова се съгласих, но не ми беше лесно. Марица ми даде много – и като треньор, и като личност. Никой не знае колко дълго ще продължи новата ми работа.

Възможно ли е завръщане в Марица?

Естествено, че един ден може и да се върна. Това би се случило, ако е добре и за двете страни. Аз винаги ще съм част от семейството на Марица. Познавам процесите там, дълго работихме заедно. Марица е клуб, който работи в перспектива и надгражда.

Краят на годината наближава, а с него и дните до Евро 2021. Увеличава ли се напрежението?

Няма напрежение, а има огромна отговорност. В колектива сме положително настроени. Виждам дух и желание за добро представяне – особено у по-опитните състезателки. За всички ни е страхотно, че турнирът ще бъде и на наша земя. За последно се е случило през 2001 година във Варна. Трябва да сме добре подготвени, за да оправдаем очакванията. Показахме на големите, че сме сила. Вече ми се иска да влезем в битката и за медалите.

България взе и световно първенство за младежи до 21 години. Какво означават тези две събития за българския волейбол?

Попадаме все повече в очите на волейболния свят. България се доказа като добър домакин и организатор. Похвално е за федерацията и хората, които работят там. Радвам се и от отношението на държавата, която помага да се случат толкова хубави неща за нашия волейбол.

За автора

Вашият коментар