Късче от града ни достига и докосва многобройни държави

Антон и Любка Савови от „Рефлекси“ са създатели и организатори на едно от значимите за града под тепетата събития – Фото Салон Пловдив

Конкурсът се провежда в Пловдив от 2014 година, а тази година предстои 8-то му издание, което е обявено с 6 раздела – всичките дигитални. През годините членове на журито са били пловдивчаните Неделиян Нешев, Милан Христев, AFIAP и Минко Михайлов, EFIAP. Ето какво споделиха още Антон и Любка за mediacafe.bg:

Как започна всичко?

Преди 8 години, с огромен ентусиазъм и желание да направим нещо за града ни, започнахме да реализираме тази идея – Международен фото салон с името Пловдив. Намерихме съмишленици и партньори, които ни подкрепиха за това начинание. И се оказа, че то продължава доста стара традиция в нашия град, давайки вече години наред поле за изява на любители и професионални фотографи. Всяка година част от най-доброто в конкурса има своя печатен албум и както се казва – фотографията има своето тяло за историята. В света има около 700 такива конкурса, но са малко онези, които продуцират фотоизкуството в книжно тяло, така че да остане трайно за бъдещите поколения.

Какви интересни събития Ви съпътстваха през годините?

За изминалите 7 години организирането на това събитие ни даде възможност да се запознаем лично с висококвалифицирани капацитети в сферата на журирането на подобни мащабни състезания. За жури на
огромното количество фотографии, участващи във всяко издание, винаги има български и чуждестранни творци. Те са гости на конкурса и града ни в рамките на няколко дни. Обикновено престоят им завършва с ден за снимки или в близката Родопа планина, или в града. Освен изложбата, с награждаване от всяко издание, правим и пътуваща селекция из галерии и арт пространства в страната.

И фотоконкурсът ни, малко по малко, стана разпознаваем в страната и чужбина, пловдивските автори стават все повече, а техните творби достигат до страни на 6 континента. Любопитно е да се отбележи, че в многото пътуващи изложби из страната, на някои от тях са идвали участници в конкурса от Германия, Италия, Турция и дори Бангладеш.

Как се променя Пловдив, откакто Фотосалонът съществува?

Пловдив е разпознаваем навсякъде с фотографии на автори от целия свят, а чрез печатните каталози, късче от града ни достига и докосва многобройни държави. Историята на града ни, както и годината, в която беше Европейска столица на културата, привлече много туристи, като част от тях успяха да разгледат и изложбите на МФС Пловдив.

В последните 4 години тези изложби са на открито – на площад Централен, ул. Райко Даскалов, в Цар-Симеоновата градина и на Античен театър. Денонощният достъп до изложба на открито дава възможност на широк диапазон от публика да стигне до световна фотография. Пловдив има вече традиционен фотоконкурс под патронажа на FIAP – Международната организация за фотографско изкуство, който е един вид продължение на вече съществувал такъв салон преди 1989 година.

Всяка година има по няколко изложби в града, а за период от 7 години чуждестранни членове на журито ни са били представители от Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Италия, Словения, Люксембург, Германия, Полша, като всички те вече са приятели на Пловдив и биха искали отново да го посетят.

Разкажете ни повече за темите и акцентите на Фотосалон Пловдив 2021? Кой може да участва?

Осмото издание на конкурса е обявено с 6 раздела – всичките са дигитални.

Отворен – Черно Бяла (монохромна) фотография; Отворен – ЦВЕТНА фотография; Природа; Фотожурнализъм (TRAD) (традиционна ф-я – т.е. без никакви манипулации); Портрет и тяло; Градски живот.

Новото в тазгодишното издание, е че решихме да дадем възможност на млади автори да покажат свои фото творби – участието за тях (младежи от 16 до 21 години) е безплатно, в 2 раздела (по избор). Наградният фонд е богат – над 150 награди от 3 патрониращи организации, партньори и от организатора. Печатен албум ще получи всеки участник. Тъй като в предния Ви въпрос, а и като цяло говорим за Пловдив, тук е мястото да споделим нещо важно за нас. Винаги през годините сме се стремяли поне един член в журито да е от Пловдив. Не винаги успяваме, но половината от изданията до сега са такива. През годините членове на журито са били Неделиян Нешев, Милан Христев, AFIAP и Минко Михайлов, EFIAP. За да се опитваме да отстояваме този наш критерий, тази година решихме да лишим една млада пловдивска фотографка от редовното й участие в салона и да я поканим да застане от другата страна. Тя да бъде съдия, а не участник.

Теодора Димитрова буквално израства година след година пред очите ни и от 2019 година, когато Пловдив беше Европейска столица на културата, тя вече носи званието Артист на FIAP. Това е базовото артистично ниво, връчвано от международната фото федерация и е на база на покрити критерии от участия в международни салони. А те не са малки!

Димитрова участва упорито и от много години, освен медали и други награди, с които оценяват нейните провокативни и безупречно направени фотографии и артистични фотоманипулации, тя прославя България и нашето фото изкуство по света. За нас е чест, че тази година тя ще впрегне своя опит и компетенции в нелеката задача, заедно с още 4 други световно доказани фото творци, да оценят няколко хиляди творби в широка палитра от стилове и похвати. Можем само да пожелаем на нея и другите спорна работа.

С какви предизвикателства се сблъскахте през годините?

Първите години след приключване на конкурса подреждахме класическа изложба в зала с отпечатани кадри на висококачествена фотохартия, рамкирани в стилни дървени рамки с паспарту, като ги представяхме в залата на ДПХ на ул. Гладстон. Тоест, в началото изложбата ни имаше своя класически и висок стил, даващ достъп до публика, която принципно посещава галериите. Но там, макар че достъпът е безплатен, имаше известни ограничения в работното време – особено уикендите, а това редуцира нашето желание да споделяме тези високохудожествени образи до все повече и повече зрители, и ценители на най-младото изкуство – фотографията.

В последствие решихме да аранжираме изложбата на открито пространство, а изводите от тази промяна ни показаха, че тези творби наистина стигат до по-широка публика. И така всеки жител или гост на града ни, при разходката си из центъра, можеше да открие сред тези безспорни образни победители по нещо за себе си, импониращо на неговия вкус и сетивност. Чрез подобни живи срещи с фотоизкуството, зрителите виждат света през очите на фотографа, правейки своя прочит и моментна снимка на живота. Други пък могат да сравнят своето ниво в това изкуство, да се учат и да се доразвиват в заниманието, което обичат, а и да бъдат по-смели в мечтите си за представяне на своето творчество.

Как се променяте и адаптирате през годините спрямо публиката и предизвикателствата на новия ден?

В началото се зарадвахме много, че успяхме да провокираме интереса на толкова многобройни творци и държави от почти всички континенти, а с времето се убедихме, че идеята и усилията да стартираме това събитие са си стрували и че сме на прав път. От 2-3 години насам, освен индивидуалните участници, привлякохме интереса и на малки и големи родни и чуждестранни фото клубове.

През миналата година опитахме два от разделите да постъпват на хартия – така както самият автор иска да ги види отпечатани или фото копирани, материализирани в тяло. Процесът беше интересен, но се убедихме, че е добре всички творби да се гледат от журито само по единия от начините – или на хартия, или на екран. И през тази година, заради допълнителните затруднения с пощенските пратки по цял свят, предизвикани от Ковид-19, върнахме всички 6 раздела към дигиталния им формат. Всичко ще се гледа на екран.

Какъв е крайният срок за участие в тазгодишния конкурс Фото Салон Пловдив?

Крайният срок за приемане на участия е 16 май, което е съвсем скоро. Така че нека не губим повече времето на вашите читатели (онези от тях, които посягат редовно към черната кутийка), а да им дадем време да си подготвят кадрите с които ще атакуват журито, а евентуално и публиката след успех.

Или пък, ако имат нови идеи и муза, да грабват фотоапарата и да снимат въздействащи фото импресии.

Накрая с удоволствие казваме на всички фенове на фотографията – Добре дошли в международен фото салон Пловдив!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Теодора Димитрова: Нещото, което има точната доза предизвикателство

За автора

Вашият коментар