Кандидатите на ГЕРБ-СДС направиха дарение за STEM центъра на СУ „Никола Войводов“

Кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС за Враца направиха дарение за изграждането на STEM център в СУ „Никола Войводов“ Враца. На събитието в ж.к. Дъбника присъстваха водачът на листата Петя Аврамова, кандидатите Мирослав Комитски и Мартин Харизанов, директорът на училището Снежанка Каменова и административния директор Кръстина Пурева.

СУ „Никола Войводов“ е едно от 8-те училища в област Враца, които спечелиха финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Проектът на врачанското средно училище е на стойност 300 000 лв., а в одобреното проектно предложение е планирана и обществена финансова подкрепа в размер на 39 000 лв. Ръководството се е обърнало към компании и граждани от общината, за да си осигури тази подкрепа, а планира и редица благотворителни инициативи.

„По този начин демонстрираме реалната си подкрепа за по-качествено и иновативно образование в областта ни. Няма по-важно нещо от образованието на децата ни и тяхната реализация“, каза Петя Аврамова. Тя припомни постигнатото до този момент в сферата на образованието – двойно увеличение на учителските заплати и осигуряване на възможности за квалификация. През 2016 г., средната работна заплата в страната за педагогическия персонал в средното образование е 883 лв, в момента за Враца тя е 1526 лв. С допълнителни средства в размер на над 1 млрд. лв. за последните 4 години са модернизирани цялостно над 500 образователни институции и направени подобрения във всички останали. За област Враца отпуснатите средства за ремонтни дейности за периода 2017-2020 г. на държавни и общински училища са над 8 млн. лв.

„Образованието остава основен приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС и за следващите четири години. Това е инвестиция в бъдещето и в нашите деца“, допълни водачът на листата на ГЕРБ-СДС. Част от ангажиментите в програмата на коалицията са инвестициите в образование да достигнат до 5% от БВП, а учителските заплати до 2 500 лв. Насърчаване на образователните иновации на всички нива в системата е друга от целите в програмата за бъдещото управление. Изграждането на STEM центрове е един от начините това да се случи. Такива центрове ще бъдат изградени във всички училища.

По Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ до момента са  финансирани проектите за изграждане на STEM центрове в над 260 училища в страната, от които в осем училища от област Враца на стойност 1 204 920 лв. За големите учебни заведения е предвидено максимално финансиране до 300 000 лева, а за по-малките – до 50 000 лева.

STEM е учебен план, базиран на идеята да за образование в четири специфични области: наука, технолигии, инженерство и математика. STEM центърът е високотехнологично пространство за усвояване на практичeски знания и умения, за творчество и откривателство. По този начин ще се помогне на децата да разберат връзката между изучаваните дисциплини и да не се чудят дали това, което учат, ще им помогне в бъдеще. Методите «обучение чрез правене» и «учене чрез забавление» гарантират не просто заучаване, а истинско усвояване на нови знания и умения.

Другите училища в област Враца, които са спечелили финансиране по програмата са Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца, Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“- Враца, Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров“ – Борован, Начално училище „Цани Гинчев“ и Професионална агротехническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в Бяла Слатина, Обединено училище „Свети свети Кирил и Методий“ в с. Девене и Средно училище „Свети Климент Охридски“ в Зверино.

За автора

Вашият коментар