Цветанов: Влизайки в парламента ще възстановим нормалната работа на институциите

Държавата в момента се управлява от джипка и ще бъде на автопилот само след няколко дни, когато всички министри ще участват в предизборната кампания. Това означава, че те не са се стремили да управляват разумно, а просто да направят своята предкампанийна подготовка с харченето на държавни средства, возейки се с премиера из страната. Това коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, по повод започващата предизборна кампания.

Цветанов припомни, че партия ГЕРБ за първи път ще организира парламентарни избори, докато е в управление. „Виждаме, че бившият министър на вътрешните работи, който Борисов сам назова като свързан с ДПС, сега е водач на една от листите. Сегашният вътрешен министър също е водач, както и всички ключови министри, разбирате ли, че няма да имаме управление“, каза Цветанов и посочи, че единствено за министъра на културата няма информация да е водач на листа.

„В условията на Ковид, ние имаме само монолог от страна на правителството.  Няма диалог с обществото, нито реален парламентарен контрол“, така Цветанов отговори на въпрос за масираното медийно присъствие на членове на правителството и управляващата партия.

„Това, което ние ще направим след влизането ни в парламента е да възстановим нормалната работа на институциите“, категоричен бе председателят на Републиканци за България.

„Борисов в момента казва нещо много важно към членовете и симпатизантите на ГЕРБ – вие не сте ми необходими, трябват ми само тези министри, с които понесохме целия товар, а вие не трябва да имате отношение към депутатите, които трябва да бъдат избрани“, коментира Цветан Цветанов.

По думите му подобно негативно отношение от премиера и лидер на партия има и към депутатите, които през цялото време са били послушни.

 „Ще има много разочаровани достойни и честни симпатизанти на ГЕРБ, които са искали да има нормален организационен политически живот“, прогнозира Цветанов. Той изрази мнение, че точно тези хора намират своя разумен избор в Републиканци за България.

Българските граждани в момента се нуждаят от информация, за да могат да направят своя избор и да се повиши избирателната активност.

 „За статуквото най-важно е да има ниска избирателна активност и да разчитат на твърдите си ядра, както и на контролиран и корпоративен вот“, коментира Цветанов.   

По повод провелите се частичните избори той припомни, че партията участва със свои кандидати в 7 населени места. Цветанов представи данни, според които Републиканци за България има общо около 1200 гласа, което нарежда партията на трето място по изборни резултати след ГЕРБ и ДПС.

„Републиканци за България е първата политическа сила, започнала да представя управленската си програма в секторните политики, първата партия, която се регистрира за вота и първата, окомплектовала листите си“, припомни Цветанов.

„Имаме 480 кандидати – пълни листи във всички многомандатни избирателни райони в страната“, подчерта председателят на партията.

„На предстоящия парламентарен вот, всеки трябва да гласува за хора, които могат да очертаят хоризонт“, категоричен е Цветан Цветанов.

Според Цветанов, който преди дни бе на работно посещение във Вашингтон, в момента е много актуална темата за инвестиционния фонд по Инициативата „Три морета“, но България отсъства от тези политики.

„Във външнополитически план България вече е със загубено доверие“, заяви той, по повод неучастието на страната ни във военноморското учение „Посейдон – 21“. По думите му, когато държавата е в невъзможност да изпълнява ангажиментите си, като член на НАТО, се нарушава оперативната съвместимост на страните. Той е категоричен, че по темата трябва да се носи отговорност  – за проявено безхаберие или обслужване на руските интереси.

Цветанов посочи за пример Румъния, която стои по-надеждно и адекватно в Черноморския регион.

За автора

Вашият коментар