Дънки с дървесина

Доун Еламс, докторантка в Училището по текстил и дизайн в Шотландия, е разработила своите „не-памучни дънки“, използвайки целулоза от евкалиптово дърво, която се тъче на нишки, подобни на памук, и се предлага на пазара под търговското наименование Tencel. Идеята е да бъде редуцирано до минимум вредното влияние върху околната среда, което предизвиква производството на обикновените дънки.

Еламс е използвала цифрова технология за печат, за да създаде ефекта на изтъркано, който се харесва много от феновете на денима, от който се правят познатите на всички дънки. Въпреки физическите прилики с истинските дънки тези се правят чрез използването на една пета от водата, енергията и химикалите, изисквани от конвенционалното производство на дънки.

 

За да бъде създаден само един чифт дънки, освен разхода на много енергия се използват и  средно 42 литра вода, както и до 15 дози багрило, пълни с вредни химикали.

Зелена алтернатива на Доун Еламс обаче е евтина за изработка и намалява драстично въглеродните емисии чрез затворен производствен процес, който използва повторно почти 100% от разтворителя, използван за превръщането на дървесината във влакна. Друг плюс на новата разработка е, че евкалиптът расте бързо, без необходимост от пестициди, изкуствено напояване или генетична манипулация. Това смятат от австрийската фирма  Lenzing, които се се заели да популяризират материала.

Добивът на влакна при Tencel е 10 пъти по-висок в сравнение с конвенционалния памук, дори когато се отглежда на т. нар. „маргинални земи“, които не могат да бъдат използвани за отглеждане на хранителни култури. Целта на Елъм е да създаде цяла колекция, включително и рокля от евкалиптов дънков плат.

 

denim-jacket

 

 

 

За автора

Вашият коментар