Ех, тази Англия…

Англия. Два пъти съм имала възможността да отлетя за изпълнената с възможности островна страна. Страна, в която да се влюбиш от пръв поглед. Стъпиш ли на нейна територия, имаш чувството, че цял живот тя е чакала точно теб.  Тук виждаш една стабилна нация, с подреден живот и високо мнение за себе си. Няма нещо, което може да те разочарова, затова и ти гледаш да не я разочароваш. Тук няма кражби, няма страх и притеснение. Всеки може да бъде себе си. Тук няма комплекси и завист, знаеш, че всичко можеш да постигнеш. И защо е така?
В Англия имат правила, които всеки спазва. Тук властите са власти! Няма човек без усмивка и трудно някой би се нарекъл беден, дори от бедните квартали. Въпреки мрачното време животът по улиците кипи, като един голям мравуняк, в който всеки си знае мястото. Всичко е достъпно и сега ще влезна в подробности, за да избистря мисълта.
Един приятел ми каза,че живеейки в България улиците са мръсни и можеш да се наслаждаваш само на боклуците, които те заобикалят. В Лондон улиците са чисти и е цяла наслада да се разхождаш по тях. Всяка улица има по 10 пътни знака и ориентировачни карти, заради големите маршрути. Тук всяка градинка е с оградка и подкосена прясно зелена тревичка. Във всеки парк има модерна скулптура на общоизвестен автор, ценен от обществото. Тъй като разстоянията са големи и града се дели на 7 зони, Лондон е пълен с двуетажни автобуси, побиращи двойно повече хора, които стигат до всяка точка на града.
Кварталните къщи са подредени като маниста на гердан, а навлезнеш ли в центъра, изкачаш от реда и навлизаш в хауса на Архитектурата. В центъра можеш да откриеш всичко- галерии, музеи, магазини за дрехи, за монети, за комикси,църкви, паркове, барове и заведения и всичко в огромен вариант. Центъра не си пада по малките неща! Тук кипи живот, невиждан в малките спокойни квартали.
 
london2012
 
Лондон е град, приютил много различни нации. Преобладаващото население е от индийци ,азиатци, ,поляци и африканци, но има и много българи, французи и американци. Някак си те са превзели града, докато чистите англичани не живеят в него, а в провинциите. Затова няма да видите хранителен магазин, който да не го държи индиец. Има и турски магазини, които продават български неща,например лютеница и истинско сирене, или сърми.
 
Английската храна,като самите англичани е доста префърцунена, но никой няма време за нея. Населението предимно се храни с полуготови замразени или охладени храни,за 5 минутно притопляне във фурната. Салатите са нарязани и запечатани в плик, за да можеш директно да ги изсипеш в купата. А MC ’ Donaldc и Subway има на всяка пресечка.
Имаш чувството, че всичко е направено, за да пести от времето ти. Храната е изключително евтина, затова можеш да си позволяваш абсолютно всичко. Също толкова интересно ми се видя бизнеса на мобилните оператори. Това е най-изгодното нещо: За да получиш новия IPHONE излезнал преди 5 минути буквално, просто трябва да станеш клиент на някой мобилен център.
london_buses
Подписвайки план за 2 години, те ти подаряват най-новия телефон, с договора, че на всеки две години ти го заменят за следващия най-нов, без да плащаш нищо друго, освен сметката си. И това е интересно, защото се случи не веднъж да видя хора- просяци, които нямат обувки, но от джоба си вадят 6 инчови IPHONE. В Лондон има много видове транспорт автобуси, метра, влакове и таксита,и всичко само за града. Най-евтино ти е да ползваш автобуса, но той поглъща доста от времето ти. Но ти няма как да го загубиш, ако през времето, в което пътуваш четеш, пишеш или учиш чужд език.

В градският им транспорт няма кондуктори, а има електронни карти, които си пълниш с пари за превоз във онези индийските магазинчета (нон стопите), и офертата е че след 4тото пътуване превоза ти става безплатен за деня, което си голяма оферта ако си турист. Изобщо помислили са отвсякъде как да Не прецакват хората.

На почти всяка улица има 3 ленти –за автобуси, за коли и за колоездачи. А ако не ти се разкарва с автобуса, по центъра има колела,в които пускаш 1 паунд и можеш да ги ползваш. Да си пушач в Англия не е много офертно, защото цигарите им са доста скъпи, например 1 кутия Марлборо излиза около 8 -9 паунда, но какво от това, всеки 2ри е пушач, и ако нямаш пари за цигари, всеки който видиш, че пуши би те почерпил, стига да му поискаш.

Иска ми се да кажа, че ако си българин и дружиш с българи в Англия е най-хубавото нещо. Но не е така. За съжаление доста истории чух, а и сама видях, че най добре е да не се събираш с българи в чужбина. И ето го простия пример: Има едно заведение, държано от българи в едно кварталче в Лондон, където 3 месеца е закачена обява, че търсят персонал.

london_me

Моите близки (българи), които живеят там всичките кандидатстваха за работа там, но отговора им беше, че не търсят персонал. До ден днешен табелата виси на стъклото. Отделно  с това, чух истории с българи, колко алчни стават и не делят нищо с други от техния народ. Затова и предпочитам да ви кажа: „общуването с българи в Анлгия-строго забранено!”

Разбира се има разлика в това да си кореняк англичанин и чужденец в Англия. Трябва много да доказваш личността си, за да успееш да се качиш на нивото им, и да получаваш като техните заплати и уважение.Да си студент и да работиш едновременно в Англия е доста по трудно, защото тук разстоянията са много големи и отнема доста време да се придвижиш от точка А до точка Б и после до дома си точка С. А ако си студент, имащ семейство, нещата стават още по-трудни, заетостта ти се увеличава с над 100 процента. Винаги има опция да работиш “part time” (почасова работа) , но приходите може би няма да ти стигнат.

Въпросът със стипендиите също е доста труден за решаване, защото английските закони изискват от теб да си живял 3 години в страната, за да имаш право на стипендия. В противен случай не получаваш нищо. За да си жител в Англия и да работиш нормално като другите, трябва да имаш синя карта, документ, с който имаш право да работиш в страната (обикновено такъв документ се чака по 6 до 12 месеца) и да си записан като жител на UK. И разбира се за предпочитание е да говориш достъпен английски. Но в началото винаги е трудно, въпрос на желание и мотивация е дали ще успееш да се реализираш.
london-olympics
 
МИКЦ – Пловдив Област
ул. ''Волга'' 24
телефон: 032 62 22 78
 

Вашият коментар