Конкуренцията на работа – начин на употреба

Знаете ли, че използвайки конкуренция на работното място може да доведе до доста здравословни и най- вече продуктивни резултати. Доказано е, че тя повишава нивата на тестостерона в човешнкото тяло и в много случаи действа предимно мотивиращо. Разбира се, от друга страна може да предизвика стрес и отчуждаване, затова е от изключителна важност да знаете по какъв начин и до каква степен да използвате конкуренцията като помощен способ на работа във вашата организация.

А за да сте способни да прецените такова нещо е необходимо да познавате своите колеги и служители и това как те биха реагирали в определени ситуации. Защото не е нужно само да се предизвика една вълна на съревнование, важно е да знаете как да управлявате тази сила, за да доведе изключително и само до положителни резултати.

На много от вас може би е известно, че конкуренцията като такава идва в две версии – пряка и кооперативна. Първата символизира директния сблъсък между двама и от този вид само единият може да стане победител. Кооперативната , от друга страна, е когато един цял екип работи заедно за постигане на единна цел за доброто на цялата група.
Тук идва разбира се въпросът Кога конкуренцията с ваш колега или между служителите ви е прекрачила границите на нормалното и е отишла в друго измерение.
Както може би сами се досещате, в подходяща среда конкуренцията подчертава най- силните участници и помага много на компанията. За някои хора обаче това не е най-ефективният начин за изразяавне и мотивация. За тях конкуренцията е ненужно „зло“ и те стават по-агресивни и по-малко продуктивни. В този случай няма виновни, но трябва работодателя да се замсили – или неговите способи да използва конкуренцията на място не са правилните, или даденият служител не е на правилното работно място и позиция.
Никога съревнованието не бицва да предизвиква най-лошото в хората, защото така се губят позиции, разваля се обстановката в офиса, хората се чусвтват подтиснати и не са продуктивни. Това може да доведе до смяна на работното място и респективно – загуба на ценни кадри. Като цяло, ако конкуренцията в офиса причинява на даден човек достатъчно стрес, че той/тя да си го изкарва на своето семейство или на невинни минувачи… значи конкуренцията е перкрачила границите на допустимото.
Разбира се има начини, чрез които конкуренцията може да бъде забавна. Това зависи единствено и само от самите нас, независимо дали сме шефове или служители. За да проработи едно нещо както трябва, се изисква освен да завъртиш колелото няколко пъти и да си настроен положително към случващото се около теб. Подхождайте винаги с усмивка към хората около вас, дори те да са неконкуретноспособни. Да се конкурираш с някого означава да се стремиш да бъдеш винаги по-добър и по-добър. Това е неизменно човешко качество. Затова и постоянно, всяка седмица и месец на Земята се прави ново откритие, нов начин за решаване на задача, нова функция на даден премет. Защото да се конкурираш означава да мислиш, а да милиш означава да живеш.
Живейте на пълни обороти. Конкурирайте се със себе си и с околните, но се стремете никога да не прекрачвате границата.

mediacafe.bg
– Роси Костадинова

За автора