Свобода, свобода, но колко да е свобода?

Международната неправителствена организация "Репортери без граница" публикува  вчера, 30.01.2013г. годишния си доклад, касаещ "Индекса на медийната свобода". Според  него, нашата малка държавица се е спуснала към дъното с още седем места, преминавайки от  80-то до 87-мо място в света, съобщава вестник „Капитал“. Това едва ли изденадва някого, но по-заинтригуващ е фактът, че дори държави като Намибия, Гана и Суринам  са пред нас в класацията.

Индексът, който се отнася до 179 държави, поставя Финландия на първо място, т.е., тя продължава да бъде държавата с най-свободни медии. Най-органичаваща в това отношение се оказва източно африканската страна Еритрея.

Ако се върнем на България, то това е най-лошото класиране на страната ни от създаването на класацията през 2002 г., когато стартирахме  на нелошата 38-а позиция.  Краткият, но безстрастен коментар в доклада на "Репортери без граница" в тази връзка гласи: "обещанията за реформа не се сбъднаха, а интернет е престанало да бъде безопасно място за журналистите на свободна практика".
 
Така или иначе незавидната позиция на България не е изненада за никого, особено след многобройните критики, отправени към страната ни от различни значими личности, сред които еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, германският посланик Матиас Хьопфнер, както и и посланикът на САЩ  у нас Марси Рийс.

В доклада от 2011-2012 г. експертите на "Репортери без граници" се допълва, че държавата продължава да не обръща внимание на нарушаването на свободата на словото, основно заради липсата на политическа воля, както и това, че свободата на медиите е проблем, на който трябва да се обърне изключително сериозно внимание.

Вашият коментар