Утайка от кафе се превръща в перилен препарат…и още нещо

Замисляли ли сте се какво се случва с отпадъците, които генерират големите вериги за кафе в света? Една от множеството такива вериги е Starbucks в Хонг Конг. Ежегодно кафенетата от тази верига изхвърлят приблизително 5000 тона утайка от кафе и парчета неизядена храна. До сега тези отпадъци се изгаряха, изхвърляха се в депа или се компостираха.

Но както знаем времената се менят и тази практика изглежда ще се промени. Оптимизъм в тази посока вдъхва един експеримент, който показва, че  споменатите отпадъците в бъдеще биха могли да бъдат използвани за производството на ключова съставка на перилните препарати, пластмаси и много други елементи.

Екип от университета в Хонконг, който разработва биорафинерии, използвани за преобразуване на растителни материали –  такива като царевица и захарна тръстика – в биогорива или други продукти смята, че може да адаптира същата технологията в обработката на хранителни отпадъци за един от своите корпоративни членове – Starbucks.

В резултат на това била създадена „хранителна биорафинерия“, в която утайката от кафе и остатъците от печените изделия се смесват с определен вид гъби. Тези гъби отделят ензимите, които разграждат въглехидратите в храната до прости захари. След това храната с гъбите се прехвърля във ферментационни котли, където бактерията Actinobacillus succinogenes превръща захарите в янтарна киселина. Това е киселина, която се използва в продукти като перилни препарати, пластмаси и лекарства.

Технологията може значително да намали количеството на хранителните отпадъци в депата като в същото време може да осигури по-екологична и устойчива алтернатива на петролните продукти, които в момента се използват за производството на пластмаси. Системата може да донесе на тези, които осигуряват хранителни отпадъци, нов вид източник на доходи, както и да намали необходимостта от отглеждане на специални посевни култури за биорафиниране.

 

За автора

Вашият коментар