Група ЕКС показа, че пънкът няма да умре

Пловдив е град на рока, пък който иска, нека твърди обратното. Много течения изкуства са преминали и ще преминат през нас, но „тежката“ музика от жиците на китарите винаги ще стои между тях, за да им напомня кой е шефът.

Снощната вечер бе поредно доказателство, когато на Летния театър на хълм Бънарджик посрещнахме трима от най-култовите представители на българския пънк – Николай Йорданов, по-известен като Кольо Гилъна, Светльо Витков и Ерол Ибрахимов. През 2019-та те се обединяват в група ЕКС по идея на Гилъна.

Комбинацията между тримата е върхът на айсберга в родната пънк-ска музика. Но преди тях, на сцената излязоха асеновградчаните Plastic Bo, които през годините се доказаха като достойни музиканти, възвеличаващи ска-то. Те поставиха идеално начало на концерта, като ни заредиха с нужната енергия за следващата доза. Само не видяхме къде са паркирали емблематичната си жълта кола.

След това купонът продължи на макс, макар и при непълен капацитет на театъра, заради изискванията от Министерство на здравеопазването. Това обаче изобщо не се отрази на настроението ни. Напротив, доказахме, че макар и по-малко, сме силни.

Още при излизането на трите ЕСК, настоящи и бъдещи легенди, Светльо обяви, че концертът се включва към благотворителната кауза в помощ на пловдивчанина Ангел Краевски, който се бори с коварното заболяване миелоидна левкемия. За целта бе поставена дарителска кутия, а за пореден път пловдивчани показаха, че са състрадателни и на излизане от театъра не пропуснаха да дадат нещо малко, но от сърце. Човек да се чуди защо свързват рокаджиите само с анархични помисли.

И така, да се върнем към музиката. Ако се чудите как стоят заедно на сцена тримата „екс“ вокалисти – подхождат си повече от добре. Интересен факт е, че всеки пее песен на останалите, а забавлението е толкова, колкото и пеенето. Пускат се шеги между тях си, с публиката, с държавната ситуация дори. след всяка песен Светльо и Кольо Гилъна се шегуваха, че това е всичко от тях и си тръгват. Тръгваха си над 20 пъти, а когато наистина си тръгнаха, трудно ги пуснахме.

На финала всички задружно запяхме емблематичната „повече няма да пия, защото боли ме…“ да, знаете края.

Концертите на лятната сцена на Бунарджика продължават и през следващите дни с 13-то издание на Полинеро Рок фест. По време на концертите, които ще ви представят рок от различни поколения и страни артисти, ще продължат и благотворителните акции в помощ на Ангел, затова се оглеждайте за дарителската кутия и нека заедно помогнем на един човек да продължи пътя си.

Фотографии: Di4ka

За автора

Вашият коментар